Zsolt Péter elemez – Vásárhelyen megy a negatív kampány

Egy konferenciáról hazafelé jövet Vásárhelyen keresztül vitt az utunk. Itt már ment a helyi választási kampány. Az otthonomra gondoltam, Veresegyházra, ahol Pásztor Béla a szememben megint nőtt, mert bár ő is terjesztett már ellenfeleiről rágalmat, de sokkal többször fogta vissza barátait, s azt, hogy érdekében gyűlöletet gerjesszenek sosem hagyta. Pedig Pásztor hívei is gyakran túltolnák a bicilkit, de ő ilyenkor elegánsan mérsékletre inti őket. Pásztor Béla vad híveit úgy nevezi: a „veresi ember”. (Nem mintha ne volnának tőzsgyökeres veresiek – sőt főként a magasabb státusúak közül vele szemben is kritikusak.)

Vásárhelyen oly annyira senki sem fogja vissza Márki-Zay Pétertől megszabadulni akarókat, hogy ennek következtében szórólapok és lámpaoszlop-hirdetések mind a polgármestert ekézik. Képzeljük el Veresegyházt úgy, hogy Pásztor Béláról plakátokon hirdetik, hogy bevándorlókat akar betelepíteni. Ez még kevésbé is volna hazugság, mint Márki-Zay esetében, aki amerre megy mindenhol mantrázza, hogy ő nem akar ilyesmit, s hogy Magyarországon betelepíteni eddig egyedül a Fidesz telepített be migránsokat. Ebben a migráns témában most ne merüljünk el, koncentráljunk csak az állítások valóságtartamára. Márki-Zay állításai megfelelnek a valóságnak, az ő városában a róla szóló plakátkampány viszont nem.

Vásárhely1

Jogilag nem kell megvédeni Márki-Zayt, mert politikusként meg vannak a lehetőségei, hogy a nyilvánosságban is megvédje magát. Az azért mégis furcsa, hogy saját városában ő plakátokkal nem kampányol. (Ez kicsit olyan, mint amikor Magyarországon Brüsszel-ellenes plakátokat láttunk, ellenben Brüsszel semmit sem válaszolt erre.)

Vásárhely2

Az egyik szórólap például korrupcióval vádolja Márki-Zayt, de hogy kik állítják elő ezeket a szórólapokat nem tudni, mert nincs feltüntetve. Valószínűleg korrupt emberek vádolják Márki-Zayt, kiknek költségvetése nem átlátható, hiszen akkor vállalnák a nevüket.

Vásárhely olyan, mint Magyarország. Kívülről jövő számára döbbenetes. Ha bárki, aki nem Vásárhelyi lakos átmegy a városon, azt kérdezi, mi van itt? Hogy lehetséges ez? Mi ez az abszurd világ? – Nyilván demokrácia. Nyilván rosszul működő demokrácia. Önmagában a demokrácia kevés ahhoz, hogy garantálja a normalitást. Ha nem úriemberek és polgárok közé kerül a demokrácia, akkor az lesz belőle, ami Vásárhelyen van, akkor olyan lesz, mint amit Magyarország tud felmutatni. Nagyon mégse minősítsük le magunkat, mert jelen pillanatban az USA nyilvánossága sem sokkal jobb.

Vásárhely3

A konferencia, amelyről hazafelé tartottunk a nyilvánosság javíthatóságával foglalkozott. S optimistán mondhatom, hogy van lehetőség erre. Nyilván ezek az emberek inkább áldoznak arra, hogy a nyilvánosság jobb legyen, míg Vásárhelyen sokan csak pénzért kapcsolódnak be a mocskolódásba. (Gondoljunk csak a nyomdászokra, meg a melósokra, akik a lámpaoszlopokra felrakják a plakátokat, a szórólapokat kivivőkre stb.)

Azt kell megértenünk, hogy mindegy ki van hatalmon, ha visszaél vele nem méltó arra, hogy megszerezze vagy fenntartsa. Az eredmény lehet, hogy Márki-Zay eltávolítása, de mindez egy cinikus morális leépülésen keresztül megy végbe. Vásárhelyen a város köpi saját magát szembe.