Zsolt Péter elemez – A veresi túlnépesedés oka, új fejlesztési irány

Számunkra nem kérdés, hogy a túlzsúfoltság immár veresi tény. Az sem, hogy ennek kialakításában Pásztor Béla a felelős, lehetett volna másképp is. Azt is látjuk, hogy a folyamat újabb építési területek kijelölésével folytatódik, a fenntarthatóság ideológiájával szemben egy rövid távú gondolkodást tükröz. Ami ezt az utat táplálja kettő: a városvezetés politikai érdeke valamint spontán anarchikus folyamatok.

Kezdjük az utóbbival, egy kis tudománnyal. Ami a spontán folyamatokat jelenti u.n. fogoly dilemma zajlik. Ha jól megy a gazdaság, megindul az agglomerációba áramlás a zöldebb élet reményében, ám ha mindenki ide költözik, a terület bebarnul és épp olyan élet várja az ittenieket, mintha a központba mentek vagy maradtak volna, plusz kapnak egy púpot a hátukra: közlekedési nehézségeket a bejáráshoz infrastrukturális hiányokat, bosszankodást.

Ezt a fogolydilemma folyamatot a lovak közé dobott gyeplő nem állítja meg, s mindez jól mutatja, hogy a piac láthatatlan keze cáfolva van. Kell valamiféle emberi előrelátás, központi akarat, szabályozás.

Na, most a városvezetésünk vagy idiótákból áll, mert nem szabályoznak, nem látnak előre, vagy a másik lehetőség, hogy a korrupció mozgatja. Elöljáróban ehhez a gondolathoz is kell egy elméleti nekifutás. A korrupció nem pusztán a hatalmon lévők számára pénzbeli visszaforgatás. Én akkor is korrupt politikus vagyok, ha nem hagyom, hogy jó dolgok történhessenek, de azt az ellenzék javára kéne írnom. S fordítva, akkor is korrupt vagyok, ha a hatalommegtartás érdekében helyzetbe juttatok olyanokat, akik aztán engem támogatnak. Kéz kezet mos, kölcsönösség, elköteleződések stb. a közösség egészének kárára. Kisebb csoportok előnyhöz juttatása. Mindig u.azon csoportoké, akik ezért szívességet tesznek nekem, viszontszolgálatért.

A város értelmetlen növelése mögött lobbiérdekek rejlenek, melyek haszonélvezője politikai hatalommegtartás szempontjából néhány politikus. Valószínűleg a testület többségének semmi haszna nincs a rendszerből. De Pásztor Bélának igen. Bizonyítja ezt tartós polgármesteri mivolta. Vagyis az, hogy olyan tartósan hatalmon van felveti a gyanút, hogy machiavellista módszerekkel operál.

Nagyobb a probléma, mint hogy Pásztor Béla nem érti, hogy a hízás nem egyenlő a fejlődéssel. A rákos sejtek is növekednek. Valószínűleg érti, hogy nem ez a jó városfejlesztés, de az is lehet, hogy nincs ezen az intelligencia szinten. Az azonban biztos, hogy érdeke fűződik a lakosságszám növeléséhez.

Hogy igazolja-e a maga és az őt kritikátlanul követők számára, hogy a hízás jó dolog, az minket hidegen hagy. A lényeg, hogy mostanra a veresi rendszer kezdi kimutatni a foga fehérjét. Nem játszik a javaslatokkal, melyek új pályára állítanák Verest, hanem lesöpri. Nem engedi, hogy közösségi vita generálódjon (volt már ilyen, s az IVS maximalizálta is Veres kívánatos létszámát 18 e főben, ez bekerült a stratégiába.) Lesodorja az újabb tanulmányrendeléseket (ld. a legutóbbi képviselői javaslatokat.)

Pásztor Béla rendszere azonban nem megbuktatható pusztán azzal, ha fanyalgunk. Azon kell gondolkodni, hogy túlzsúfolt városunk problémáit hogyan kezeljük. Hogyan és hol tudnánk létrehozni zöld fejlesztéseket, hol tudnánk zöld felületeket növelni immár nem a mezőgazdaság számára, mely szintén a lakosságtól vesz el területeket. (Pl. a Csonkás fölött egy hónapja lett szántó egy olyan hely, amiből ligetes területet kellene csinálni, s ahol eddig kutyákat sétáltattunk.)

Írásunk végén már nem a miértekre keressük a választ, hanem azon kezdünk el meditálni, hogy a jelenlegi helyzetből hogyan kéne továbblépni. Közlekedésmérnökökre, zöld értékeket valló szakemberekre, közösségfejlesztő humán szakemberekre van szükség. Pásztor Béla dilettantizmusára viszont nincs. Ő csak egy dologban nem dilettáns, hogy miképp kell a hatalmat megtartani. S ez sajnos a rossz politikus sajátja. Ennél valamivel több kell.