Paradicsomi fények

Akár a Hegyekből, akár máshonnan, akár a Budapesti úton hazafelé jövők láthatták a kivilágított-bevilágított új paradicsom melegház fényeit. Nem akármilyen fényözönről van szó. A csonkási lakosok már tudják, a többiek valószínűleg nem, hogy itt átmeneti helyzetről van szó. Az itt lakók ugyanis levélládájukban Pásztor Bélától kaptak levelet, melyben a következő áll: próbaüzemről van szó, ami november 25-ig tart. Addigra elkészül az árnyékoló függöny.

Köszönjük az önkormányzati tájékoztatást. Kár, hogy maga az üzem nem gondolt arra, hogy ő maga tájékoztassa az önkormányzatot, vagy akár közvetlenül a lakosokat.

paradicsomifény2

Kicsit magáról a fényről: Szerencsére jobban lehet ellene védekezni, mint a zavaró hanggal szemben, s pláne a vegyianygokkal szemben, melyek a levegőbe kerülhetnek, s amelyek oly sok tüdőrákot okoznak Magyarországon. A fény kizárható egy redőnnyel. De nem csak rólunk lakosokról van szó.

A fényszennyező szót, mikor először hallottuk, kicsit viccesnek éreztük. De mindig tanul az ember, s mára tudjuk egész földet átszövő akciók vannak, s ezek a szennyezések nem csak azt jelentik, hogy az ember nem látja miattuk a csillagos eget. Kicsit bezavarodik a bioritmusunk, s Edison találmánya itt van a lakásunkban. De védeni kell a madarak vándorlását is, mert nekik meg a tájékozódását zavarja meg, ezért az eget semmiképp sem szabad világítani. (Ebből a szempontból a magyar Parlament a rossz példa, kultúrnépek már emiatt húzhatják a szájukat.)

Csak remélni tudjuk, hogy a paradicsomot termesztő melegház árnyékolása úgy fog történni, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Éjszakai fénykép helyett egy nappalit tudtunk csak berakni, amin azonban látszik, hogy épp felszántanak egy olyan területet, mely korábbiakban a természeté volt. Hiába, a fejlődés, ugye….