Ligetek beépítése

Bizonyára elgondolkozott már mindenki azon, hogy miért van az, hogy a zöldmezős beruházásokban is annyi átgondolatlanság van. Mindenki számoljon le azzal az illúzióval, hogy Pásztor Béla és csapata városfejlesztési elképzelései megfelelnek az előrelátás és az etikusság minimális követelményeinek. A mozgatórugó a pénz és a hatalom, nem pedig a lakossági érdekek.

Pénzt hoz, ha van építkezés. Hatalmat hoz, ha valaki pénzt tud hozni a helyi vállakozóknak és kereskedelemnek, mert akkor ezek a helyi erők kampányolni fognak a hatalom mellett. Ráadásul az új beköltözők mindig jó szavazók is, hiszen a befogadót fogják támogatni, meg úgy is érzik, nem látnak bele annyira a dolgokba, hogy beleszóljanak. Az új beköltözők udvariasak.

A növekedés kényszerpályáját a fentiek okozzák. És még valami: az eladott önkormányzati területek után kapott bevételekkel lehet kifoltozni a korábbi adósságokat, illetve törleszteni az adósságokat. (A betelepültek persze utakat és intézményeket kívánnak, s ettől válik a dolog u.n. „településfejlesztési pilótajátékká”.) Józan visszatartó erő lehet a főépítésze a városnak, ha etikusan gondolkodik. Állami hivtalok, ha látják a problémát és valamiképp megakadályozzák a folyamatot, a városlakók, ha valamiképp összefognak, a képviselő-testület, ha a helyiek javára dönt.

A Ligetek már eddig is a városfejelsztés legmostohább részét tették ki. Innen származik a legtöbb trükközés, ami a házak magasságát és a zsúfoltság létrehozását illeti. E helyett inkább az ősi falu rehabilitálása volna az az igazi kihívás, amin dolgozni kéne.

Sikereket kívánunk a ligeti lakossági fórumnak. Mellékesen ha bármi eredményt szeretnének elérni, az emberfeletti munkát igényel. Részben tüntetések szervezését, azon való aktiv részvételt, hatóságokkal való levelezést, testületi ülésekre való látogatást, mely elér egy fenyegető jelenlétet, végezetül pedig a polgármester és teljes garnitúrájának választáson való elzavarását, tehát politikai tevékenységet. Aki ezekket a lépéseket – érthető okokból – meg kívánja úszni, az ezután ne panaszkodjon, hogy lakókörnyezete élhetetlenül zsúfolttá vált.

A Ligetek problémája mindannyiunk, egész Veresegyház problémája. Mindannyian, akik itt élünk, szeretnénk hazajutni, és szeretnénk ha megőrződne a település élhetőként. Ennek pedig az a feltétele, hogy ne növekedjék 20 ezer fő fölé a lakosság.

Itt a petíció, ami mutatja, hogy vannak akik felébredtek: https://www.peticiok.com/lakossagi_forum_osszehivasanak_civil_kezdemenyezese_veresegyhaz_ligetek_varosreszben_tervezett_fejlesztesek_tisztazasa_erdekeben