Közmeghallgatás – 2018

2018.03.23.

Pásztor Béla polgármester a szokásos módon, városi statisztikával kezdte a beszámolóját:

2017. év

Állandó lakosság 18600 fő, nyaralósokkal 20400. Az átlagéletkor 34 év, fiatal a város, 18 év alatti mintegy 4500 fő.

A képviselő testület 33 alkalommal ülésezett, ez cca. havi 3 alkalom. 31 rendeletet és 217 határozatot hoztak.
Beruházásra 1,4 Mrd forintot fordított a város, a hitelállomány 3,1 Mrd Ft., rendelkezésre álló pénzösszeg 900 millió.

A gazdaság rendben van, banki tartozáson kívül más tartozása nincs a városnak.

515 fő foglalkoztatott tartozik az önkormányzathoz, ebből 31 fő közfoglalkoztatott.

2200 kis- és nagyvállalkozás van, ebből 800 olyan, amelynek a tevékenységi körében szerepel a kereskedelem.

52 különböző sportszervezet működik, és gazdag a város kulturális élete.

Megnyílt a kismúzeum a két katolikus templom mellett, évi 2-3 kiállítást terveznek.

Elkészült az Újiskola utcában az EGYMI iskola, amely építését a város az állammal közösen oldotta meg.

Elindult a régi városháza épületében a katolikus gimnázium. Itt hozzátette: hosszú éveken keresztül kérte a település az államtól, hogy engedélyezze középiskola építését a városban, de mindig azt a választ kapták, a környező településeken, illetve Budapesten – amely szintén nincs messze – több középiskolából lehet választani. Mostanra sikerült elérni, hogy a katolikus egyház kezdeményezésével elindulhat az építkezés, amelybe – úgy tűnik – az állam is beszáll. Tervek készen, ősztől az épület bal szárnyában elindulhat a tanítás, a teljes épület 2019-es tanévkezdésre vehető birtokba.
Bekerülési ktsg: 3,4 Mrd forint, ebből 2,6 Mrd forintot az állam biztosít, a fennmaradó részt pedig az egyház, illetve a város állja.

Patak utca elkészült, ezen felül még kb. 33 km út épült meg, szinte 100 %-os készültség van, de természetesen vannak hiányosságok.

Elkészült az Árpád út, illetve az ivacsi vasútállomás akadálymentesítése, amelyhez egy kilétét titokban tartó személy 1 millió forinttal járult hozzá. Kiítartó nyomozás ellenére is csak annyit sikerült kiderteni, az illető az Operaházban dolgozik.

Kívül, belül megújult az evangélikus templom, a kertjét kinyitotta az egyház, közparkká változott.

A majdani katolikus gimnáziumnál, a Budapesti úton körforgalom épül, a pénzt még elő kell teremteni hozzá, ez kb. fél Mrd forint.

Bővítették az idősek otthona konyháját, valamint az új könyvtár tervei is elkészültek, ehhez az építkezéshez is elő kell teremteni az anyagi forrásokat.

2018. évi várakozás

Ahhoz, hogy a város fejlődjön, földterületeket kell adni, venni, valamint kölcsönt kérni, hogy a város gazdagodjon is.

A kormány ígérete szerint a Misszió fejlesztéséhez anyagi forrást biztosít, ami még várat magára, de, ha meglesz, akkor nem számít, hogy kinek a tulajdonában van az épület, a lényeg, hogy működjön.

Az Inox-csarnok már a városé, átépítésre kerül a Kosárlabda Szövetség közreműködésével. Délutánonként a kosarasok használják majd edzésre, a délelőtti órákban az iskolások.

A kézilabda munkacsarnok 1,4-1,6 Mrd-ba kerül, de az is lehet, hogy a közbeszerzési eljárás után 2,2-2,4 Mrd lesz a kivitelezési ár. Ehhez hozzájárul a GE TAO-pénzzel, az állam adja a többletet.A befogadó képesség: ülőhely 240 fő, állóhely 1000 fő. A projektet az alpolgármester tárgyalta le.

Fürdő tervek szintén készen vannak, az elektromos hálózat kiépítését vette tervbe az idei évben a város, a közbeszerzés kiírása év végére várható, a bekerülési ktsg 5-6 Mrd forint. Szeretné a város elérni, hogy az állam ebben is vállaljon szerepet anyagilag, továbbá, hogy minél több család tudja vállalni, hogy évi 30 ezer forintot fizet 10 éven keresztül, és ezért a hozzájárulásért a család féláron juthat hozzá a strandbelépőhöz. Az építkezés időtartama kezdéstől számítva másfél év.

Az elkerülő úthoz folyamatos tárgyalásban van a város, az M2-M3-s összekötő úthoz kell csatlakozásokat építeni. Az elkerülő út kb. kétszer olyan távolra kerül, mint a korábban kijelölt útvonal, egy 7 m magas domb fogja a zajt felfogni. Folyamatosak a tárgyalások az ivacsiakat képviselőkkel is.

A katolikus temetőnél lebontásra került 2 db megvásárolt ház, további bontások várhatóak, új kerítést kap a temető. Az Erkel utcába járdát építenek.

Az Álomhegyi tó bővítéséhez pénzt kell előteremteni, illetve a városban működő alternatív iskolákat is jobb helyzetbe kell hozni.

A fejlesztésekhez meg kell vásárolni házakat, le kell bontani, valamint folytatni kell a bérlakás-programot.

Tárgyalásban van a város a MÁV-val, hogy a vasútállomás környékét közös erővel rendbe tegyék.

A Ráday utca szélesítése az év közepétől várható, a Sport utca rendbe tétele szintén várható az idei évben, kb. 6 m szélességű lesz, most készülnek a tervek. A strandnál lévő utca is javításra kerül.