Miért nő Pásztor legitimációja?

Amikor a BD – egy gyár, mely sokaknak nem hiányzott – miatt ellenállást szervezett az ÉVE, és egy szakmai fórumot hozott létre ott, ahol manapság is a közmeghallgatásokat szokták tartani, akkor a távozó “ellenállókat” hazafelé menet sok rendőr igazoltatta.

Tekintsünk most el attól, hogy sokan gyárakkal szeretnék telepakolni a várost, koncentráljunk a történetre. A hazatérőket tehát rendőrök igazoltatták, noha sem előtte, sem azóta nem tapasztalhattunk ilyen koncentrált igazoltatási hullámot. Ezért a történést egyértelműen a szituációnak tulajdonítottuk. Élünk a gyanúperrel, hogy a csendes nyomás egyértelműen Pásztor Bélának volt betudható. Ő akarta így finoman erejét és befolyását más eszközökkel is érzékeltetni. Megértettük, ahogy számtalan más nyomást is megértettünk, például a népszavazási kezdeményezésünk kezünkből való kicsalását és a feltett mondat ravasz átalakítását. Megértettük, hogy a jog nem egyenlő a tisztességgel, és Pásztor csak a jogra – gyakran még arra se – érzékeny.

Igaz, nem büntettek minket és fiainkat 50 eFt-ra. S jut eszembe a történet azért, mert Pásztor Béla már akkor tudta, hogy kell ezt csinálni, pedig csak egy kiskirály volt egy kis településen. Aztán többször újraválasztották, s a legitimációja azóta is egyre nagyobb.