Zsolt Péter elemez – Deja vü 2008-2018

Van némi párhuzam a 2008-as helyhatósági és a 2018-as parlamenti választások közt, de ezt csak veresegyházi honfitársaim fedezhetik fel.

Veresegyházon 2008-ban Pásztor Bélával szemben azoknak az erőknek, amelyek le szerették volna győzni őt a választásokon, együttműködési kényszerhelyzetük volt. Mégse tették. A probléma először csak a Jobbik, meg az LMP volt. A Jobbikra erősen fanyalgott a többi szervezet, az LMP pedig hosszú távra tervezett, és nem érdekelte a helyi vereség.

2008-ban ráadásul még a Fidesz-szel is együtt kellett volna működnie minden mozgalomnak, amelyik Pásztor Béla helyett valami mást akart. S fordítva, a Fidesznek is együtt kellett volna működnie a többiekkel. Nem azt állítom, hogy Pásztor Béla és SZOVE választási egyesülete nem minden idők legkiválóbb városvezetése, hanem, hogy a többség nem ezen az oldalon volt, csak elaprózódott. Nem ismerték fel az együttműködési kényszerhelyzetet, vagy más bajaik voltak.

Keservesen megfizettek mindezért. A Fidesz először még bejutott, aztán már be sem. Az LMP jelöltje bár polgármesterjelöltként indult, már 2008-ban kiesett a képviselő-testületből. A Jobbik viszont saját jogán is bekerült, s bár páriaként tekintettek rá, mára az egyetlen kontrollja a városi hazárdjátéknak. 2012-ben Pásztor Béla még nagyobbat nyert, melynek elemzésével senki sem foglalkozott még. Gyanítom azért, mert a szavazati részvételi hajlandóság teljesen visszaesett. A rendkívül kevés szavazó pedig mind Pásztor Bélára és a SZOVÉ-ra szavazott, jól lehet a SZOVE jelöltjeiről csak annyit lehetett tudni, hogy Pásztor Béla ajánlja őket nekünk.

Ha most az országos helyzetet vizsgáljuk 2018 március 15-én, akkor az ellenzék problémája a Jobbik, meg az LMP. Ha a veresi tanulságok iránymutatóak,  2022-re – ha most szétforgácsolódnak az ellenzéki szavazatok -, a Fidesz elérheti a 90%-os győzelmet is. Amiképp Pásztor Béla hatalma jelen pillanatban 80-90%-os, attól függően, hogy az ÉVÖGY két képviselőjét kooptáltnak vagy ellenzékinek tartjuk.

2008-ban több levelet is írtam Schiffernek, hogy felhívjam a figyelmét a veresi helyzetre, de csak azt válaszolta, hogy ő maximálisan megbízik a helyi LMP-s politikusokban, hogy fel tudják mérni a helyzetet. Persze országosan, az LMP senkivel sem kötött szövetséget, tehát aligha hihető, hogy Veresen ezt a véletlenre bízta volna.

Most nincs Schiffer, akinek mániája volt a „hajrá egyedül”, de Szél Bernadett és Hadházy Ákos mindmáig nem adta be a derekát, a Jobbik pedig még nehezebb helyzetben van, s Karácsony Gergely sem könnyítette meg a helyzetét Vona Gábornak azzal, hogy azt mondta március 15-i beszédében, hogy 3 év alatt fordult akkorát Vona, mint Orbán 20 év alatt, és számára Vona hiteltelen és veszélyes, de azért szövetkezne vele.