Van költségvetési terve a városnak – összefoglaljuk 50 év tudását

Utána jártunk miért nem okoz stresszt a negatívba futó költségvetési terv a városnak. A képviselőknek és alkalmazottaknak – tisztelet a kivételnek – azért, mert van valaki aki „mindenért vállalja a felelősséget”. Persze saját számlájáról Pásztor Béla még sose fizetett ki büntetést, ha pedig a törvény elé került mindent megtett azért, hogy kiszabaduljon az igazságszolgáltatás karmai közül. Felelősséget tehát még soha semmiért nem vállalt. Még az általa eltüzelt GE hulladék esetén is azt hazudta, hogy azt a szmogot a lakosok okozták, mert vele egy időben égettek.

Lássuk hát miként lehet nagyon röviden áttekinteni Pásztor Béla költségvetés-tervezési tudását. Egy élet bölcsességét foglaljuk itt össze:

  1. A szocializmusban megszokta, hogy nagy hiányt kell tervezni, mert így lehet minél több pénzt kialkudni a központi költségvetéstől.
  2. A posztszocialista vadkapitalizmusban rájött, hogy bátran túl lehet költekezni, mert vannak kiapadhatatlan pénzforrások: a bankok. Amíg a bankokban van pénz, nem lehet gond.
  3. A 90-es évek végére rájött, hogy mindig lehet olyan pénzhez jutni, amivel a másik banknak legalább a kamattartozásait lehet törleszteni. Persze jóval nagyobb kamatért. Ez volt életének az a csúcsidőszaka, mikor azzal dicsekedett, hogy Veresegyház az egy főre eső eladósodottság élharcosa Magyarországon.
  4. 2010-re rájött arra, hogy minél nagyobb az eladósodottság, amit termel, annál jobb, mert a kormánynak utóbb úgyis konszolidálni kell.
  5. 2018-ra sincs új a nap alatt: a fejlődés motorja a kölcsön, már Széchenyi is megmondta a Hitelben.