Szennyvíztisztító

Valami komoly baj volt az új szennyvíztisztítóval.

Érdeklődtünk a hatóságoknál, válasz nem jött, de mostanra a hibákat elhárították. Hogy pontosan mi volt, mi nem tudjuk, de a tisztító orvosi ló esete. Ha valaki csak a körülötte lévő dolgokat írná meg sok idiótaság rajzolódna ki. Rövid visszaemlékezés a részünkről:

Valamikor réges-régen, még mikor csak az emésztő gödröt ismerték az emberek, meg a csatornázásról is csak a tévében láttak filmet, Pásztor Béla a szomszéd települést vádolta meg azzal, hogy a megállapodást nem tartották be és ezért nem tud épülni a csatornázás és a tisztítóépítés. Az ÉVE ekkor megkereste Vécsey Lálszlót, akkor Szada polgármesterét, hogy is volt ez. Ő azt mesélte, hogy leállíttatta a lakossági befizetéseket, mert azt látta, hogy Veres egy kapavágást sem tesz, és csak el fogja sikkasztani a pénzt, amit a lakosai befizetnek. Ebből per lett. Nagyjából az derült ki, amit Vécsey állított, s nem amit Pásztor.

Ám az okos politikusok nem veszekednek, ha újabb lehetőségek nyílnak. Az új tisztítóban Veres úgy kompenzálta a bírósági büntetést – kb. 300 millió Ft-ot -. hogy nagyobb tisztítandó vízmennyiség befogadását vállalta Szada felé.

De ne ugorjunk ekkorát, hiszen évtizedekig csak egy nagyon rossz hatásfokú mű dolgozott. Mindig büdös volt esténként, különösen nyáron, hiszen ki kellett folyatni a fekáliát a földekre. A tavak minősége folyamatosan romlott, ahogy a csatornázás javult. Miért? Mert amíg emésztők voltak, addig nem került koncentráltan fekália a tórendszerbe. Az állampolgárok teljes átveréséről ebben a saját készítésű videóban adtunk 2009-ben hírt: