Varsónak vagy Brüsszelnek higgyünk fakitermelés ügyben?

Két ellentétes állítás. A lengyel kormány szerint azért vágják erdejüket, mert így akarják védeni azt a kártevők rovarokkal szemben, melyek megtámadták. Az Eu viszont azt mondja, hogy az UNESCO listájára felkerült ősfás terület a Bielowieza Európa egyik utolsó őserdeje, és fejezzék be azonnal a kitermelését.

Olcsó poén volna, ha azt mondanánk, nekünk van sejtésünk arról, hogy a kártevők nem rovarok, hanem pénzéhes vállalkozók. Az elmúlt években a lengyel kormányok leépítették a természetvédelmi állami szervezeteiket, megszüntették a környezetvédelmi minisztériumot (kicsit hamarabb is belekzdtek ebbe a munkába, mint mi, de gyakorlatilag ugyan azt tették), és most áll a bál.

A CÖF – ez egy magyar állami vállalat által működtetett kormányt támogató civil szervezet – vezetője, Lomniczi Zoltán abszurdnak tartotta, hogy az Eu bele kíván még abba is szólni, hogy a lengyelek hol akarnak saját országukban fát vágni.

A kérdés azonban számunkra az, hogy kitől kell megvédeni a lengyel társadalmat? Az Eu-tól, mely az ősfás terület érdekében lép fel, vagy a lengyel elittől, amelyik vagy tényleg kártevőmentesít, vagy egyszerűen hazudik. Ez utóbbit most mindannyiunknak magunknak kell eldönteni. Ez egy tippelős kérdés, mely általánosítható.

Mi itt Veresegyházon azt tapasztaltuk, hogy amennyiben leépülnek a kontroll intézmények, bizony a helyi kiskirályt nem a fák izgatják, azokat inkább nem kezeli, elpusztítja, majd elajándékozza.