Pénzügyi fegyelmezetlenség Veresegyházon

Hogy hogy nem indul két milliárdos költségvetési elcsúszás esetén semmilyen törvényességi eljárás? Egy-két millióval el lehet számolni egy költségvetést, de két milliárddal? Egy olyan kisvárosban, mint Veresegyház?!

Ezt a kérdést tette fel valaki a facebookon, arra reflektálva, hogy az önkormányzat alkalmazottai, valamint a város képviselő-testülete mennyiben lehet felelős, előveheti-e őket az ügyészség. Nyilatkozniuk kell-e majd? Érzik-e a veszélyt?

Egyelőre az a helyzet, hogy az állam gyenge. Gyenge volt a szocialisták idejében és gyenge most is. A szabadság abban áll, hogy a rendelkezésre álló forrásokkal és jogkörökkel a pénzügyi fegyelem határain belül jó dolgokat csináljon egy település. Az állam feladata az volna, hogy a határokat kijelölje, s aztán be is tartassa. Egyébként meg hagyjon minket élni.

Pásztor Béla utódjának egy rovanccsal kell kezdenie. Vajon mi is a valódi vagyon? Mik a tartozások? Mire van valamilyen jelzálog bejegyezve? Egymás után nyilatkoznak a képviselők a helyi lapban, hogy volt bennük némi aggódás, mikor először kellett a gombot nyomni, de aztán rájöttek, hogy Pásztor Béla jól csinálja. Tőle tanulják tehát hogy kell rossz költségvetést csinálni.

Döbbenetes az emberi viselkedés. Távoli példának tűnik, de az ELTE dékánját miközben tudvalevő volt, hogy szexuálisan zaklatja a beosztottait, újraválasztották 2013-ban, mert „eredményesen védte a kar érdekeit, /…/ személyisége, szervezőképessége, kommunikációs és kooperációs képességei biztosítékot jelentenek az intézmény nyugodt légkörének biztosítására.” Az ember esze megáll. Nyugodt légkör helyett terror volt.

Veresegyház önkormányzatában csak azon az áron lehet kikényszeríteni a szakmailag hibás döntéseket, ha a szakmai tudás – pl. a pénzügyi fegyelem – elnyomása történik. Ez is egyfajta erőszak. Ez is a hatalommal való visszaélés. A szexuális abúzusoktól hangos az ország. Vajon mikor vesszük észre, hogy másfajta erőszak is van? – Vagy hatalomra juttatjuk csak azért, mert jók a kommunikációs és kooperációs képességei?