Ivacsi füstölgés – ÉVE facebookról átvett vélemény

A kép forrása: a Tavirózsa Egyesület facebook oldala

A helyi GE feleslegessé vált csomagolóanyagát – gondolom a város költségén, a GAMESZ járművével – évek óta hordják a „szikkasztóhoz”. Ilyenkor a bennfentesek, megkapva a „fülest”, gyorsan megjelennek és a kereskedelemben egyáltalán nem olcsó anyagokat (fényes csavarokat, alátéteket, vasalatokat, szépen megmunkált felületű léceket, nagy méretű rétegelt lemezeket és OSB-lapokat) „kijavázzák” és elszállítják. Nyilván ingyen.

(Némely púposra megrakott utánfutó és kisteherautó ilyenkor akár többször is fordul naponta.)

Évek óta esőben-sárban gyűlt viszont az alakjuk, méretük, vagy állapotuk miatt senkinek sem kellő, vegyileg kezelt veszélyes hulladék, nagy alapterületű, embermagasságú kupacokban.

Ez mostanra eltűnt. A terület „rekultiválva”, még a hamura is toltak földet. „Semmi bűnjel”!

Ha a helyszínen csak zöld hulladékot és vegyileg kezeletlen fát égettek, ezt a hulladékot pedig a háztartásokban sem éget(het)ték el, akkor tisztelettel kérdezem: Hová tűnt néhány nap alatt? Ki, mikor, mivel és hová szállította el?

A Polgármester úr által az égetés helyére meghatározott északnyugati „állandó szélirány” nem csak a Kárpát-medencében, de sehol a világon nem létezik! Ráadásul időnként van ám szélcsend is, amikor a büdös fekete füst helyben szétterül. Az égetés idején felettünk lévő nagy kiterjedésű, magas nyomású képződmény (anticiklon) ezt még a talajhoz is szorította! (Ahogy a népdal mondja, ilyenkor „Lefele fúj az őszi szél…” , bizony, akár májusban is!) Aztán égetés alatt volt – délnyugati irányú(!) – „szélnyomás” is. Ezt a légmozgást az ember sem magán, sem a növényzeten szinte észre sem veszi, sebessége kb. a sétáló emberével azonos. De egy-másfél óra múlva – a szétoszló füst és a belőle kihulló szilárd részecskék híján immár „láthatatlanul” – a büdös vegyszerszagot akár már a Ligetekben is érezni lehet… (Többen érezték is!)

Az égetés parazsa fölé épeszű ember nem tartott volna szalonnás nyársat! (Aki mégis, az utána akár az „ivóvíz minőségű” Álomhegyi tóból is olthatta volna a szomját…)

„Az vagy, amit teszel és nem az, amit mások veled tesznek!” (És attól még Ivacson sem csak hülyék laknak, ha egyesek annak nézik is a lakosait…)