Szolidaritási hozzájárulás 2017-től

A szocializmusban az volt egy manöken csúcsteljesítménye, ha Kádár elvtárs előtt léphetett fel, azaz lepusztult de korlátlan hatalommal rendelkező öreg férfiak asztala előtt-alatt. A kapitalizmusban viszont az a csúcs, ha a legdrágább környezetben a színpadon, elérhetetlen magasságokban lépegethetnek. Magyarországon most a szolidaritási hozzájárulás megszavazásával mintha időutazásba kezdenénk. Ezt mondja Gémesi György is, és ez a mi meglátásunk is. A vajszínű árnyalat hozzá maga Pásztor Béla.

A szolidaritási hozzájárulás mögötti elv az, hogy az eddigi önkéntesség helyett a gazdag települések szolidaritása sávosan legyen szabályozva, azaz minél gazdagabb valaki, annál többet adózzon. A hivatkozási alap az oktatás államosítása, az oktatáshoz való hozzájárulás. (Ráadásul!)

Sokszor mondtuk már, de most maga Pásztor Béla mondta a legutóbbi testületin, hogy ez végérvényesen lehetetlenné teszi Veresegyház gazdálkodási helyzetét.

A “totális szolidaritás” a szocializmus filozófiája volt. Ez azt jelentette, hogy mindenkitől elvontak mindent amit lehetett, és bárki bármit szeretett volna, azt kérnie kellett a központtól. Ez azt eredményezte, hogy nem volt érdemes profitot termelni, érdemes volt viszont nyalizni a központ felé. Sejthető, hogy ez az akkori tanácselnököknél milyen típusú szelekciót jelentett. A kijárni tudó, kellemes, gerinctelen figuráknak állt a világ, akik elvtársilag viszont megbízhatók voltak.

Nos, Pásztor Béla jobban ismeri mindenkinél ezt a világot, mert ebben tudott érvényesülni, de egy valami most neki is újdonság. Ő a szocializmusban meg tudta szerettetni magát, ellenben most nem szereti őt a hatalom. Kizárja őt a kitüntettek közül (ld. bővebben itt), pofátlannak tartják ahogy Pásztor kijátssza a törvényeket, nem tetszik a hatalomnak a települések eladósodása – különösen az élen járó Veresegyházé -, egyszóval alig várják, hogy csődbiztost rendelhessenek ide ki.

Nem azt állítjuk, hogy a szolidaritási hozzájárulást miattunk találták ki, de hogy ezúttal roppant nehéz lesz megmagyarázni, hogy az amúgy gazdag Veresegyház – mert bevételeiben gazdag – miért olyan szegény, hogy neki ne kelljen ezt az adónemet befizetni, azt igen. Pásztor Bélának ez a magyarázat már egész biztos nem fog sikerülni.

Az ÉVE a következőt javasolja. A leendő polgármesternek legyenek feltételei a kinevezésekor. Amennyiben nem sikerül megoldania, hogy a szolidaritási hozzájárulás alól mentesítsenek minket az előző vezetés átvállalhatatlan hibáira hivatkozva, vagy arra hivatkozva, hogy nálunk rengeteg gyerek van akikre költenünk kell az iskolán kívül is, akkor rögtön mondjon le.

Pásztor Béla szolidaritási hajlandósága fia településének megsegítésééig terjedt (erről írtunk itt.), azaz egy feudális szolidaritási hajlam (nevezhetjük nyugodtan korrupciónak). Ez találkozik a mostani állam szocialisztikus elképzeléseivel és azzal, hogy a Fidesznek már nagyon elege van a városvezetőnkből.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20160601_iskola_allamositas_onkormanyzatok_szolidaritasi_hozzajarulas