Miért nem költözünk el?

Ha annyi bajunk van miért nem költözünk el? – hangzik el a közösségi médiában a kérdés az ÉVE felé, és erre szeretnénk válaszolni.

1. Talán mert annyi bajunk nincs.

2. Talán mert tehetetlenek vagyunk.

3. Talán épp azért, mert nem vagyunk tehetetlenek.

Az ÉVE mint minden egyesület egy élő organizmus, azaz változik a tagsága, a tagok aktivitása. Kívülről persze valamiféle tömbszerű egységes valaminek látszik, hiszen van egy arculata. Ennek az arculatnak a lényegi eleme, hogy Pásztor Bélával szemben áll, azaz politizál. Mostanában egyre radikálisabb stílusban, noha régen is azért ódzkodtak tőlünk akik ódzkodtak, mert Pásztor szerint nem voltunk elég kulturáltak.

Kétségtelen, nem voltunk és vagyunk kulturáltak, de tisztességesek akarunk lenni, ő meg kétségtelenül kulturált, de…

De miért is kéne egy vesztes politikai tábornak (már ha mi vesztes politikusok vagyunk, mert egyszer indultunk a választásokon, és senki nem jutott be közülünk) elköltözni? Ugye azt senki sem kérdezi, hogy a parlamenti választásokon vesztes oldal miért nem hagyja el az országot. Vagy ha kérdezi, akkor nagyon beteg.

Zsolt Péter, az egyesület elnöke nem is akart képviselő lenni, éspedig azért nem, mert neki személy szerint nem hiányzott volna, hogy a testület Pásztor többségével szemben éveken keresztül vergődjön és frusztrálódjon. Ezért – bár ő szedte össze a legtöbb tag számára a kopogtatók többségét hogy legyen teljes lista, azon a helyen jelöltette magát ahol a legesélytelenebb volt.

Amikor az ember veszít, megfordulhat a fejében, hogy elmenjen. Mondjuk mert szégyenli magát, vagy mert utálja azt a közeget, ahol nem méltányolják az erőfeszítéseit.

De az ÉVE bár politizált, nem volt esélye a testület elfoglalására, és ilyesmire soha nem is készült. Higgyék azért el, ha az ÉVE emberei ülnének a testületben, és nem a SZOVÉ-sek, nem lenne Önöknek rosszabb. Sőt, talán lenne Pásztor Bélán kívül más is, aki odafigyel magukra, már ha elhiszik, hogy a polgármester odafigyel.

Miért kéne elmennünk? Mert a veresi demokrácia nem működik túl jól? Máshol talán jól működik?  Kívülről is tudunk a veresi demokrácián javítani pl. az Ön tájékoztatásával. Nyilván nem olvasná ezt a szöveget, ha azt gondolná, hogy érdektelenek vagyunk, vagy a facebook oldalunkat, ha az önkormányzati médiumokból mindent megtudna.

Nem csak hogy nincs sok bajunk a településsel, hanem tehetetlenek se vagyunk. Épp azt tapasztaltuk meg, hogy ha a fejünkre akarnak tenni egy ipari létesítményt, melynek kapcsán tényleg nem éreznénk jól magunkat az utcánkban, és esetleg elmenekülnénk olyan helyre, ahol nem ez a hangulat vár ránk mikor hazaérkezünk, szóval, hogy egy ilyen erőszakos lépést meg tudunk akadályozni.

Megakadályozták itt már az adótornyok telepítését is, tehát mások is megtapasztalhatták, hogy kezükbe tudják venni a sorsukat. Jó, azt, hogy a fákat ne vágják ki, csak részlegesen sikerült megakadályozni, a legszebb és legöregebb fákat értelmetlenül kivágták. De ha nem csak mi tesszük szóvá, ez is javulni fog. Immár e témában elértük, hogy több százan, nem Veresiek (!) is odafigyelnek a fáinkra. Azért ez már valami, nem?

Közülünk a legtöbben ha jobb anyagi körülmények közé kerülnek, bizony veszik a sátorfájukat. Olyan tagunk is volt, aki már messzire ment, mint ahogy sokan az országból elmentek a jobb élet reményében.

Volt olyan tagunk, aki amint elüldöztük a gyárat kilépett. Az igazi civil ugye csak az ügyért harcol, aztán abbahagyja? (Ennél rosszabb már csak az a felfogás, hogy az igazi civil csak támogatja a hatalmat.)

Az ÉVE tagok közül aki nem megy, noha elégedetlen, lehet azért nem megy, mert nem tud. Ez igaz, de ha mindannyian költözésre képtelenek volnánk sem volna elfogadható azt mondani, hogy el lehet innen menni. Van ugyanis másik megoldás is. Be lehet gubózni, és meg lehet változtatni a világunk, hogy ne akarjunk elmenni. Az ÉVE míg működik arra példa, hogy változtatni akar. Miért volna baj ez? Szerintünk épp ettől válik valaki Veresi polgárrá, és a baj inkább az, hogy nagyon kevés a veresi polgár. Lakók vannak, de polgárok… És nagyon úgy tűnik, hogy elfogytak mint a gyertyaláng az őslakók is, ők is ma már csak lakók.

Sok esélyt a változtatásra valóban nem kap az, aki idejön, de a maga világát felépítheti. Lehet az egy vállalkozás, egy tánciskola, egy sport terület stb. Az ÉVE nem csinál ilyesmit, tehát nem függ a város engedélyeitől, pénzadományaitól, de figyeli, hogy ki kap és ki nem, és hogy mekkora itt a szabadság, mekkora az önkény, mennyi a visszaélés.

Minden jobbító szándék Pásztor Bélán megtörik, vagy épp ő maga gyűjti be az elismerést. Pásztor Béla az igazi romlott politikus. Az 50 éves hatalma nem az érdemeiről szól nálunk, hanem a visszaéléseiről. Érdemeiről írjanak az udvari emberei meg akik szeretik őt.

Azért sem akarunk elköltözni, mert itt vannak a barátaink. Ismerősök, szomszédok, van akinek már a rokonsága is. Itt vannak a politikai barátok is, akik ugyan úgy látják a veresi vezetési abszurditásokat mint mi.

És ami a legfontosabb. 2006 óta, mióta megszült minket Pásztor Béla gyárépítési mániája élünk és virulunk.

A politika vezetés mindig reménykedik abban, hogy az ellenzéke kimerül. De nehéz lejáratni egy olyan egyesületet, amely köszöni szépen, de civil. Nem lehet azzal vádolni, hogy fennállásának legfontosabb vonása az volna, hogy képviselőt vagy polgármestert szeretne adni a városnak. Úgy tűnik 10 év alatt nem fáradtunk el noha semmilyen hatalmunk sincs. Miért kéne elmennünk, ha nem vagyunk legyőzhetők, ha nincs fogás rajtunk? 10 éve itt vagyunk, s talán itt leszünk még a következő 10 évben is.

Vajon Pásztor Béla Ön szerint itt lesz még 10 év múlva? És ha itt lesz miért zavarna minket, ha eddig is „jól” kijöttünk vele?

Ha lesz egy demokratikus vezetés, ahol a források elosztásába van beleszólása a lakosoknak, ha a testület a lakosok számára rendelkezésre áll, ha lesz jó média, ami a helyi korrupciót feltárja – mert mindig van mindenhol korrupció -, nos akkor az ÉVE és minden hozzá hasonló szervezet bezárhatja itt a kapuját. Akkor tényleg csak az a kérdés, hogy részt akarunk-e venni az önkormányzati munkában, és helyi politikusokká akarunk-e válni. Akkor, ha elköltöznénk senkinek se tűnne fel, most viszont, ha mi nem lennénk Ön visszaesne a gyerekkorba, akit a felső vezetés hülyére vehet.

Az ÉVE önért van, nem magáért. A helyi politikusok közül viszont ezt igen kevesen mondhatják el magukról.