Irreális áron 35+3 millió forintért…

Leírjuk hogy oldotta volna meg 10 évvel ezelőtt a helyzetet Pásztor Béla. Leírjuk hogy kellene profi módon megoldani, és végül leírjuk hogyan oldotta meg most.

A sztorit ugye ismerik. Megállapodott szóban a háztulajdonossal. Már az az összeg is irreálisan magas volt, de hát legyen mázlija annak, aki olyan helyen lakik ami az önkorinak kell. A megállapodást megszavaztatta a testülettel, majd a lakás résztulajdonosa bejelentette, hogy még többet kér. Ekkor rendkívüli testületit hívott össze, és elnézést kérve megszavaztatta ezt az összeget is.

1. 10 évvel ezelőtt felháborodott volna, ezt zsarolásnak nevezte volna, és azt mondta volna, hogy köszöni szépen akkor eláll a vásárlástól. Ezek után széltében-hosszában kiselőadást tartott volna tisztességről, az adott szó betartásáról. Az eladó már a gondolattol megrettent volna, hogy ezt mind végigcsinálja Pásztor, és eladta volna az előzetesen megbeszélt áron, de ha mégse, Pásztor beváltotta volna a fenyegetését.

2. Profi módon ezt úgy kell csinálni, hogy az ember elküldi az ügyvédjét, aki a résztulajdonosokkal is tárgyal, majd a megállapodást szállítja írásban az önkormányzatnak. Esetleg több fordulót csinál, és az ügyvéd százalékot kap, ha le tud alkudni az árból, így a település többé-kevésbé reális áron, mondjuk a piaci kétszereséért jut hozzá az ingatlanhoz.

3. Pásztor Béla valószínűleg nem véletlenül nem alkalmazza a profi eljárásmenetet. Sosem alkalmazta. Ellenben nem tud már úgy tárgyalni, mint régen. Valószínűleg ennek oka tényleg a sokat emlegetett öregség, de nem feltétlen az elbutulásra gondolunk. Nincs ideje, ezért nem tudná betartani a fenyegetését. Türelmetlen, azonnal akarja az eredményt. És lássuk be, az, hogy 3 millióval többet ad, hát számít az valamit ebben a pénzkidobós játékban? Nem a saját pénzét dobálja ki.

Más településen azért nem mernének ennyire túlfizetni, mert mindenki azonnal pénzvisszacsorgatásra asszociálna. Ezért más településeken a korrupció tulajdonképpen kordában tart. A felek a visszacsorgatás miatt lehetnek biztosak abban, hogy tényleg lesznek részkifizetések is, tényleg végigmegy a munka.

Nálunk viszont Pásztor Bélának nagyon jó a morális megítélése, el tudja kerülni a városvezető, hogy pénzvisszacsorgatásssal vádolják. Ennek következtében viszont a paplak háromszoros áron újult meg, ez a ház pedig szintén legalább háromszoros áron kelt el. Vagyis itt, ahol – állítólag nincs korrupció – a közösség pénzének hűtlen kezelése rosszabb azoknál a helyeknél is, ahol mindenki által ismert a mutyi.