Dettó – a görögök se gondolták volna, és mi?

Ahogy Veresegyház nem tudja elképzelni, hogy csődbe mehet, úgy a görögök se tudták ezt mind a mai napig. Mi is meglennénk nagyon döbbenve. Egy városnál a csőd azonban nem jár olyan súlyos következményekkel, viszont sokkal gyakoribb. A szolgáltatások leromlását, az önálló tervezés elvesztését, a fejlesztések leállítását jelenti. S persze egy város tönkremenetele is átmenetileg megannyi káosszal jár.

Egy ország tönkremenetele konkrétan polgárainak pénzelvételét is magában foglalja. Ahhoz azonban, hogy ilyen nagy bajt bármelyik ország elkerülhessen, arra volna szükség, hogy a nemzet tagjai kitanulják ezt kisebb közösségeikben, pl. a helyi településen. Jó volna – s ez csak egy kósza ötlet a részemről -, ha a következő generációt már iskolákban tanítanák arra, miként kell a helyi önkormányzatuk tevékenységét figyelemmel kísérni.

A görögök azonban még mindig reménykedhetnek geológiai zsaroló potenciáljukban. (Erről egy remek cikket ld. itt: http://index.hu/gazdasag/2015/07/09/gorogorszag/) Ellenben Veresegyháznak nincs ehhez hasonló fegyvere. A kutyát nem érdekli majd az itt élőkön kívül, ha csődbe megyünk. Azok pedig, akik az önkormányzat gazdasági működéséért felelnek – akár civil tanácsadóként, akár köztisztviselőként – vagy kiszolgáltatottjai Pásztor Bélának, vagy pedig személyiségüknél fogva dörgölőznek, és nem mondják, hogy “állj, ne tovább!”.

Ami a görögök felelősségét illeti, ott is ugyan azok a felelősségi körök, mint Veresegyházon. Nos, ezt valóban érdemes sorra vennünk, mert itt nagyszerűen működik az analógia:

1. A politikus vezetők. Akiket nem érdekel a gazdasági egyensúly, akik kölcsönöket vesznek fel nyakra-főre, akik túlköltekeznek, a bankok felé eladósodnak.

2. A kölcsönöket adók, akik nem vizsgálják meg, hogy a visszafizetés menni fog-e, sőt, tukmálják a pénzt. A görögöknél ide tartoznak a bankok (főleg a német bankok), de az egész EU is. Veresegyház esetében szintén a felelőtlen bankok és az állami ellenőrzés gyengesége, mely könnyen kijátszható, még ha törvénytelen eszközökkel is.

3. Az emberek maguk. A görögöknél azok, akik sportot űztek az adócsalásból (egyesek szerint gyakorlatilag mindenki) és azok, akik nem figyeltek oda az adósságnövekedésre (gyakorlatilag senki), és nem gátolták meg a politikusokat. Helyette csak saját magasabb életszínvonaluk követelésével voltak elfoglalva. Veresegyházon szintén létezik egy infantilis polgáriatlan életforma, mely a legalkalmatlanabbakat juttatja politikai porondra, és aztán eszünk ágában sincs a helyi hatalom gazdasági tevékenységét figyelemmel kísérni, minősíteni.