Téglás Zoli Veresegyházról – Magunk alatt vágjuk a fát

Jó a videó, aki szereti a rockzenét, annak ajánljuk. Ld. itt.  Aki szeret sikeres magyarokról hallani, annak is. Aki már celeb, de szeretne több lenni annál,  az is megtudhatja mi a titok. Aki zöld értékeket vall, és szüksége van egy kis inspirációra. Végezetül pedig ajánljuk annak is, aki szeretné tudni mi folyik Veresegyházon.

Alighanem magunk alatt vágjuk a fát. Vannak itt nagyon értékes, idős fák. (Pásztor Béla azt terjesztette, hogy az idős fákat sajnos ki kell vágni. Épp ellenkezőleg, az idősek az értékesek, azokat gondozni, és védeni kell.) A videón jól látszik, hogy a fák kék gombaölőszerrel vannak lekezelve, és ferdén vannak metszve.

Menjen el a kedves olvasó, és nézze meg a Malom tó partján most hogy van metszve. Vízszintesen, és nem látni rajta a kék kezelés nyomát. (A gombaölőszer a taplógombákat tartja távol, melyek megbetegítenék a fát, a srég metszés pedig arra szolgál, hogy lecsorogjon róla a víz, tudtuk meg a Tavirózsa Egyesülettől.) Mi történhetett azután, hogy Téglás Zoli saját pénzen normálisan megcsináltatta ezeket a fákat? Most miért nem az általa hagyott formát és kezelést látjuk?

A kérdés az Élni Veresegyházon Egyesületet is foglalkoztatni kezdte, ezért megtettük a tájékozódó lépéseket. Megkérdeztük a Tavirózsát a szakszerű fakezelésről – ezért vagyunk most már ilyen okosak -, s levelet írtunk a polgármesternek és néhány munkatárásnak, hogy reagáljanak a felmerült vádakra. Nem kaptunk választ, ami azért is furcsa, mert a polgármester az ÉVÉ-nek szokott válaszolni, no meg hivatalból kötelező is volna. Két hetet vártunk, de nem történt semmi.

Ezután került sor az RTL Klub-os interjúra, melyben Téglás Zoli csak azt kéri tisztelettel, hogy ezeket a fákat hagyják élni, ne öljék meg őket. Zoli úgy tudja, nagyszülei ültették őket, de egyébként is szokott szerepelni fákkal kapcsolatos természetvédő kampányokban.

fa

Felmerült bennünk javaslatként, hogy a fákat veresi családok fogadjanak örökbe, ahogy az állatkerti állatokat is szokás. Az akcióból senki sincs kizárva, sőt, örülnénk, ha a polgármester majd az élére állna, és jó példát mutatna.

Mondjuk neki már meg is találtuk, melyiket fogadhatná örökbe. Íme, ez az a fa (ld. a képet), ez az, ami a filmen is szerepel, s amelynek kapcsán Zoli azt kérdezi tőlünk, mi történt, hogy míg ő turnéra ment megint vízszintesen lett megcsonkolva. Még mi se tudjuk mi történt. Egyesek azt állítják, a városvezetés szándékosan gyilkolja meg az idős fákat, hogy aztán kivághassa őket, és a faanyagot elosztogathassa.

Forrás: RTL Kulb Fókusz Plusz + http://rtl.hu/rtlklub/fokuszplusz/magyarikai-vilagsztar