Hitelből jótékonykodunk

A képen Pásztor László Erdőkertes polgármestere, Pásztor Béla, Veresegyház polgármesterének fia.

Köztudott, Veresegyház olyan furcsa pénzügyi helyzetű település, amely évről évre „likvidhitel” felvételre szorul, amit nem tud visszafizetni, ugyanakkor több tízmillió forintos nagyságrendben támogat „szolidaritási alapon” más településeket.

Így történt ez tavaly is, amikor Béla-fia-László vezette Erdőkertes település ebből az alapból (tehát a veresegyházi adófizetők pénzéből) 40 millió forintban részesült.

Tekintsünk el attól a bizonyára sokakban megfogalmazódó kérdéstől, hogy mennyire etikus, ha egy autokrata településvezető a saját fia által vezetett településnek ad ekkora összeget, mert azért valljuk be, akadnak Veresen is rászoruló személyek, el lehetne ezt a pénzt költeni hatékonyan, hasonló célokra Veresegyházon is.

De nézzük meg, hogy is lett átverve megint Veresegyház képviselő-testülete és – nem utolsósorban – lakossága.

Veresegyház város képviselő-testülete 2014. július 3-i 101/2014. sz. határozatában döntött arról, hogy 40 millió Ft fejlesztési célú támogatást nyújt Erdőkertesnek (továbbá 4 millió Galgamácsának és 2 milliót Vácegresnek a „szolidaritási alapból”).

Az sem zavarta a tisztelt képviselőinket, hogy kb. 5 perccel korábban, az előző határozatban (100/2014.) kellett dönteni 200 millió Ft „áthidaló likvidhitelt” felvételéről évi 12%-os uzsorakamatra a város házipénztárának számító Travill Invest Zrt-től.  

Dr. Pásztor László, Erdőkertes polgármestere szeptember 25-i testületi ülésen ekképp számolt be a község képviselő-testületének (jegyzőkönyvből, szó szerint idézve):

„Tájékoztatom tisztelt Képviselő-társaimat, hogy Veresegyház Város Önkormányzata költségvetési rendeletében szolidaritási alapot hozott létre. Ennek a szolidaritási alapnak egy részét Erdőkertes kapta. A kapott támogatás 40 millió forint volt. Ennek egy részét adósságszolgálatra fordítottuk, fennmaradó részéből pedig a Képviselő-testület által határozattal elfogadott fejlesztések kezdődtek meg, illetve vannak folyamatban „

Magyarul: visszafizették belőle a tartozásuk egy részét. Tény, hogy Veresegyház 2014. évi költségvetésében még az szerepelt, hogy Erdőkertesnek a korábbi években kölcsönöztünk nekik 6+15 millió forintot (kamatmentesen, természetesen), a 2015-ös tervezetben ez az összeg már nem szerepel, tehát jó eséllyel épp a veresi szolidaritási alapból „törlesztették” ezt az összeget.

A jövő keddi testületi ülés egyik napirendi pontja a szolidaritási alapról szóló beszámoló, melyben ez szerepel: „Erdőkertes Község Önkormányzata a támogatást út, járda és játszótérépítésre, közvilágítás bővítésre, intézmények korszerűsítésére, valamint településfejlesztési célú ingatlanvásárlásra használta fel.”

Hol van akkor az adósságszolgálat, amit Pásztor László említett?

Valaki tehát nem mond igazat, félre akarja vezetni a képviselő-testületét. Apa vagy fia?