Veresegyház kétes dícsősége

 

Elismerés illeti Uszódot, ott, ha a lakosoknak kéne kifizetni településük adósságát, fejenként pár száz forintból kiváltanák magukat. Ld. itt. Uszódon van élet, van dunamenti folklórfesztivál, van fogathajtó és díjlovagló verseny, van képzőművészet, hagyományőrzés, népművészeti találkozók, sok-sok népitánc stb. Videót ld. itt. Nem így Veresegyház:

Nálunk fejenként 284 e Ft-tól szabadított meg minket a kormányzat, melyet a város gazdálkodása halmozott fel az elmúlt néhány évben. Ezzel a harmadik legtöbbet kaptuk, ami azért is furcsa, mert Veresegyház lakossága az átlagnál jómódúbb. (Feltételezem átlagjövedelmünk messze meghaladja az uszódi lakosokét.)

De persze nem az a probléma, hogy miért támogat minket a magyar társadalom, miközben nálunk erősebben rászorulók is bizonyára vannak. A fő probléma, hogy miért adósodunk ilyen tetemes mértékben el?

Vagy bocsánat, ez dicsőség? Büszkék legyünk rá, hogy mi többet ki tudtunk markolni a közösből, míg mások nem voltak olyan „ügyesek”? Ld. itt a videón a polgármester megszólalását.

Ha történetesen végre valahára mégis konszenzusra jutnánk a tekintetben, hogy ez inkább szégyen, akkor még mindig védekezhetünk, hogy de hát ez nem a mi felelősségünk. És valóban a felelősség nem egyforma. No de az is egy gyermeteg dolog, hogy minket csak az érdekeljen, hogy épüljön a körgyűrű, fejlődjünk, mert ez nekünk jár.