Év végére kivezetnék a devizaadósokat

 

Napirenden tartja a kormányzat a devizahitelek kivezetését, miközben realiazálását csak az év végére ígéri.Miért a kommunikáció, ha a kimenet még ilyen bizonytalan? Mitől bizonytalan? – kérdezhetjük.

A magyar társadalom megítélése a méltányosságra – tehát ne azokat segítsék, akik lakásbefektetés gyanánt vettek fel hitelt -, és a bankokkal közös veszteségmegosztásra szavaznának, többségükben. A kormány valószínűleg ezt adminisztrációsan túl körülményesnek tartja, ezért javasolja a másik utat.

Az egységes megoldást, és minden árfolyam különbség áttolása a bankokra viszont aligha fog menni, hiszen a 2008 előtti esetben épp hogy jól jártak az ügyfelek. A bankok ha igazságot akarnak minden ügyfélnél a teljes költség-haszon számításhoz ragaszkodhatnának. Akár bíróság elé víve is az ügyet. Ebből viszont részben az következnék, hogy év végére se volna „kivezetés”, részben meg nem tudjuk, hogy egyáltalán egyenként kiszámítható-e az ilyesmi, tekintve, hogy az árfolyam folyamatos mozgásban van. Nyilván nem egy egyszerű matematikai képlet volna.

Ezek figyelembe vételével igen optimista jóslat az év vége.