Paks

 

„Putyin-mutyi” (video) vagy országérdek? Vagy mindkettő, vagy egyik sem? – Minden esetre gyanús, hogy a kormányzópártok mindig akarják az atomot, az ellenzékiek pedig inkább nem. Csak nem a rettenetesen sok pénz, ami fölött döntési helyzetbe kerülnek? Ezt se tudjuk meg soha.

A másik kérdés pedig, hogy jót tesz-e az országnak egy atombővítés. Ezt viszont megtudjuk. Rosszat tesz, ha baleset lesz, vagy ha közben olcsóvá válnak alternatív energiák, és senki nem lesz hajlandó tőlünk áramot venni, vagy ha a paksi áram – mert bele kell majd kalkulálni a megépítést és a hulladék-elhelyezést – drágább lesz, mint más áram, vagy ha az építkezési idő – van rá példa – és vele a költségek kétszeresére növekednek, vagy ha politikailag valóban orosz függés alá kerülünk.

Ellenben jó döntés Paks bővítése, ha energiafüggetlenségünk diverzitását biztosítja, olcsón és biztonságosan.

Ugyan minden ember valójában olyan világról álmodik, amelyben aktív házak termelik a hálózat számára az energiát, mert minden családi ház valójában egy kis energiatermelő egység, de ez álom. Vagy mégse? Ld. ezt az irodaházat, ami egy évben több energiát termel mint amennyit fogyaszt.