Tata sem esik messze Veresegyháztól

 

Amikor közpénzből segít meg egy település egy vállalkozót (ld. a tatai példát itt.) mindig korrupciógyanús helyzet jön létre. Még abban az esetben is, ha nincs pénzvisszacsorgatás, hiszen illik valamiképp meghálálni a segítést, melynek kézenfekvő formája a polgármester politikai hatalomban maradásának segítése lesz a választásokkor.

A kör így bezárul. A politikus nem a saját pénzét használja valakinek a támogatására, aki cserébe saját erőforrásait használja a politikus székben tartására. A kör lekötelezettségek hálózatát hozza létre. S még a demokráciákban is, ahol aztán a nép szavaz, érdemesebb egy-két gazdag vállalkozót helyi oligarchává tenni, semmint a népet szolgálni.

Ezeken az ördögi körökön csak és kizárólag egy erős helyi média tud segíteni, mely rávilágít az összefonódásokra. A helyi média azonban épp úgy a helyi oligarchák és a politikusok hálózatába kerülnek. Hiába van tehát szólásszabadság, hiába szabad a nyilvánosság, ha nem szabad a sajtó.

S még valami: a visszásságokat és a szabad sajtó hiányát csak egy ütőképes politikai szerveződés tudja a maga javára felhasználni, ez pedig Magyarországon inkább a Jobbik (mely nem is tartja magát a demokrácia hívének.) Akik tehát magukat demokratikus pártoknak tartják, de a hatalmi harcban kisajátítják a sajtót, a végén a nem demokratikus pártok malmára hatják a vizet.