Miért kell a torony?

 

 

Jeleztük korábban, hogy szűkebb találkozó van előkészületben a lakosok, a polgármester, és a Telenor részéről. A találkozót, amely most meg is történt, Pásztor Béla kérte.

Az ÉVE korábban azt javasolta – noha a tárgyaláson nem veszünk részt -, hogy a felek terítsék ki a kártyáikat, ám úgy tűnik, ezt csak a lakosok tették meg. A polgármester továbbra is „játszott”, a Telenor esetében pedig legalábbis kétségeink merültek fel, hogy minden motivációjukat elárulták volna.Hogy miért is, erről szólnánk itt.

A beszélgetésen ugyanis kiderült, hogy a Ligetek térségében állítólag csak a mobilinternettel van gond, de a Telenor mobiltelefonjaival viszont bevallottan sincs semmi probléma. Az Ivacsoknál állítólag a mobil sem mindenütt tökéletes, ám bevallottan ezen a szolgáltatáson tudnának javítani távoli bázisállomással is, ehhez nem szükséges oda sem torony. Végül pedig 4-5 év múlva valószínűleg lesznek már olyan technikák is, melyek a mostani toronyállítást ki is válthatják.

A találkozó hanganyaga itt meghallgatható (120 MB MP3) >>

Nézzük akkor most meg a fenti térképet. A piros karikák jelölik azokat a helyeket, ahol a mobilinternet gyenge minőségű. Az első megdöbbenésünk, hogy a Ligetek nem is piros, pedig a Telenor azt állítja, hogy a Ligetek térségének szüksége van a mobilinternethez erre a műre-oszlopra-állomásra.

A második érdekesség, hogy megnéztük néhány helyen a mobilinternetet, és kiválóan működött az átpirosított helyeken is. Ezért kérjük jelentkezzen az, aki a térkép szerint bepirosított helyen lakik, de nem működik a mobilinternet, mert szeretnénk megnézni mi is. Az egész toronyügy ugyanis ezzel a hivatkozással legitimálnák a Telenor részéről.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a reklámokban már bemutatott Telenor általi mobil televíziózás nem nélkülözheti a fejlesztést. Vagyis valami olyasmiről van szó, ami a fogyasztók részéről még igény szinten sem jelent meg, s ahogy ez lenni szokott, sok-sok mondernizációs „vívmánynál” előbb rá kell szoktatni az új termékre az embereket, hogy aztán az igény is feltámadjon. Némi kis iróniával mondanánk, hogy be jó lesz, ha az utcán is nézhetjük végre a tv-t, már úgy utáltunk emiatt bemenni a lakásba. (Agyrém, hogy a Telenor miért nem végez piackutatást és minimális szociológiai felmérést, mielőtt egy szolgáltatását terjeszteni próbálja, hiszen itt az utcán csak az jár, aki itt lakik.)

De ha úgy van, hogy piackutatás nélkül akar egy szolgáltatást bevezetni, amire nem lesz szükség, hát az legyen az ő baja, amiképp az sem volna ördögtől való, hogy előbb valamire rá akar szoktatni, hogy aztán azután az igény is megjelenjék, csak épp a Telenor képviselője nem ezt mondta. Járjunk ennek is utána, és nyugodtan háborodjunk fel, ha hülyének néztek minket. (Láttunk már ilyet más cég esetében, ugye…)