Mi is az a korrupció tulajdonképp?

 

A korrupció elindulásához sok minden kell. Ha sokan vannak az elosztásban, de nincs felelős, ha irreálisan nagyok a büntetések, ha az engedélyek kiadása, a közbeszerzések, az engedélyezések nem átláthatók, ha legyintenek a dolgokra a kívülállók, ha kölcsönös magánérdekek érvényesítését természetesnek kezdik kezelni, ha a média figyelme lankad, ha nem ismerik a hivatal dolgozói miképp léphetnek fel a korrupció ellen, ha a fellépőket megfélemlítik, megalázzák, ha nem is tudjuk mi az a korrupció.

A korrupció hatalomtechnika is lehet anélkül, hogy zacskóban mozogna a pénz. Pl. ön szerint korrupció-e az, ha az önkormányzat megszavaz egy támogatást valakinek, cserébe viszont a nyertes magánzsebből támogatja a lobbista képviselő vagy polgármester választási küzdelmét?

A korrupció megelőzésében a jogi elrettentésnél – a szakirodalom szerint ld. itt – két dologgal lehet nagyobb eredményt elérni: az egyik a korrupciónak nem kedvező struktúrák kialakítása, a másik az etikai nevelés. Például. ha egy városvezető nem tudja mi tartozik a korrupció fogalmába, mi a hatalommal való visszaélés, mi a tisztességtelen verseny stb. akkor ezen egy állami szintre emelt etikai képzés segíthet.

A korrupt vezetők és döntéshozók lélektana is az elemzők számára igen izgalmas. Tudathasadott emberekről van ugyanis szó. Igen fontosnak tartják a barátságot, miközben mégsem bíznak senkiben. Hogyan is tehetnék, mikor bármikor átverhetik őket, sose tudhatják „ajándékaikért” megkapják-e amit szeretnének, s viszont, ők maguk sem teljesítik ígéretüket, ha az érdekeik ezt diktálják. Ezt nevezi a szakirodalom „láthatatlan lábnak”.

Átláthatatlanság és hatalom együtt, ez a kettő tesz bármilyen rendszert veszélyeztetetté, ahol sok pénz vagy más kívánatos érték mozog. A magyar valóság jobb megértését segíti az ÁSZ honlapja. Ld. itt. A merj tenni felületet pedig itt találhatja, hiszen általában pont azok nem mernek tenni semmit, akik közelről látják főnökeik tisztességtelen játékait.