Devizahitelesek pere az AXA-val

 

Sok naiv vád elhangzott a tárgyaláson Ld. itt. Amit az AXA védője könnyen hárítani tud. Az azonban bizonyos, hogy bár a válságot nem lehetett előre látni, mikor bekövetkezett az ügyfelekre hárult annak költsége, a bank viszont továbbra is biztosította a maga számára a nyereséget.

Ekkor jött a Fidesz-kormány, amely megadóztatta a bankokat, ám ezzel a pénzzel nem a devizahiteleseken igyekezett segíteni, mert az állami költségvetés egyensúlyát tartotta lényegesebbnek. S miközben minden szereplő saját önös érdekeit követi (bank vigyáz a betétesek pénzére, kormány az ország egyensúlyára), maguk a devizahitelesek – legalábbis azok akiknek az élethelyzete úgy alakult, és erre a tárgyalás menete során dömpingszerűen érkeznek majd a példák – megnyomorodnak. A kérdés csak az, hogy ebben a nyilvánvalóan morális igazságtalanságban a jogrendszer tud-e bármit is tenni?

Aligha. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a bankokkal szembeni bizalmi válság rosszat tesz a bankoknak – senki sem mer hitelt felvenni – rosszat tesz a vállalkozásoknak – senki sem mer vállalkozni – és rosszat tesz az országnak – ki is az aki itthon tud maradni?

Nagyon sok orvos túlköltekezése és eladósodása miatt kényszerült elhagyni az országot, mert külföldön tudja megkeresni azt a pénzt, amivel fedezni tudja a devizahitelét. De nem velük fogunk találkozni ezeken a tárgyalásokon.