Csontvázak a szekrényből 1. – Merre tovább, Veresegyház?

 

Egy olyan cikksorozat előkészítésére vállalkozunk, amely arra próbál rávilágítani, mi is történt a háttérben az elmúlt években, mi az, ami Veresegyház rendkívüli mértékű eladósodásához vezetett. Eddig is voltak vészmadarak – mondhatnák – akik a város csődjét jósolták, ennek ellenére a mai napig fejlődik a város. De meddig?

Veresegyház nevének hallatán az idegeneknek két dolog biztosan beugrik. Az asszonykórus és a medvefarm. Meglepően sokan még azt is tudják, hogy a város az ország legrégebben hivatalában levő tanácselnök-polgármesterével is dicsekedhet. Már ha ezzel a ténnyel lehet dicsekedni.

Ha az idegen aztán eljut Veresegyházra, rácsodálkozik az aszfaltos utcákra, megújított városközpontra, szép, rendezett környezetre. Nem lehet nem észrevenni a szép iskolákat, óvodákat, és a helyiek joggal dicsekedhetnek a Misszióval, a városban tartott programokkal, rendezvényekkel, üzletekkel, infrastruktúrával.

Sokan megirigyelhetik ezt az összképet. Sajnos azonban ők nem tudhatják azt, ami a színfalak mögött zajlik, mint ahogy a veresiek többsége is homokba dugja a fejét akkor, amikor a város problémái a felszínre kerülnek: pl. mikor megérkezik a duplájára emelt helyi adóról az értesítés.

Az eladósodottságról, kétes ügyletekről, kölcsönökről nem hallhatunk a veresi médiumokból, sem a városi kábeltévéből, sem a Krónika lapból. Nekik meg van kötve a kezük, hiszen létük, munkahelyük (pénzük) éppen azoktól függ, akikről esetleg kritikát kellene megfogalmazni. Az évek során kialakult így egy status quo, ami a szereplőknek jó. Nem jó viszont Veresegyház polgárainak.

Egyre gyakoribbak az intő jelek, egyre magasabbak az adók, egyre nagyobb a város adóssága, egyre furcsább és józan ésszel megmagyarázhatatlan pénzügyi tranzakciókba keveredik a városvezetés. Különböző hirtelen előkerült cégekkel és kétes múltú személyekkel történik tranzakció, s egyre gyakrabban ismételgeti polgármester úr: „önkormányzat anyagi helyzete stabil”. Máskor meg a törvénytelenségek elkövetésének igazolása történik: „Az elmúlt időkben számtalan olyan dolgot tettünk, ami nem volt törvényes, de az idő minden esetben minket igazolt” (2012. július 19-i Önkormányzati képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve, 10.o.).

A törvénytelenséget bárhogy magyarázni, indokolni szánalmas is, és szerintünk erkölcstelen is. Különösen olyan emberek szájából (de ne feledkezzünk meg a támogató képviselőkről se –Ld. az idézet többes számát –, akik aktív támaszai és feltétlen kiszolgálói a polgármesternek), akik esetleg másnap egy iskolai megnyitón, ünnepélyen mondanak beszédet a tisztességről, felnőtté válásról, a nevelés fontosságáról. Nem kisebb kihágásokról, szabálysértésről, „gyerekcsínyről” van szó, hanem bizony ezekben a történetekben a köztörvényes bűncselekmények gyanúja merül fel több. Mindezt nem az irigyek és a rosszakarók mondják, igen súlyos állításokat találhatunk az Állami Számvevőszék jelentésében is.

Az ide látogató turista, vagy az épp csak beköltözött mindezeket nem láthatja. Legfeljebb az újságokból értesülhet, hogy büntetőeljárások indultak a veresi polgármester ellen, s a képviselők még ilyen tortúrának se voltak eddig kitéve.

Mi történt a polgármesterrel? Miért keveredik rossz társaságba? Meg van-e még hajdani munkabírása? Miért a sorozatos „tévedések” a város kárára? Meddig hitegetheti még saját magát polgármester úr, hogy minden rendben? És meddig fognak még neki hinni képviselőtársai?  Mikor veszi közvetlen környezetéből egyikük a bátorságot, hogy szembeszálljon Pásztor Bélával, és megmondja neki, nincs tovább feltétel nélküli támogatás, nem támogatja a törvénytelenségeket?! Mert pl. szeretne még felemelt fejjel végigmenni Veresegyház utcáin. Vagy csak mert nem szeretne börtönbe kerülni.

Megtörténhet-e ilyen egyáltalán?

 

Egy következő cikkben azt fogjuk adatokkal, tényekkel alátámasztva bemutatni, milyen helyzetben is vagyunk, ez alapján milyen jövő állhat Veresegyház előtt.

A továbbiakban – a teljesség igénye nélkül – bemutatjuk azokat a „furcsaságokat”, amelyek látszólag nem a város, hanem egyes személyek, csoportok érdekét szolgálták. Bemutatjuk azt is, hogyan sorakoztak fel ezen ügyletek mögé a polgármester úr és a SZOVE képviselők.

Végül összeállítunk egy szemelvényt a 2012. évi testületi üléseken elhangzott eddigi képviselői hozzászólásokból. Jó, ha a lakosság több forrásból is értesül róla, mennyire aktív (vagy éppen nem az) és mennyire képviseli a választóinak érdekét az általa megválasztott személy!