Zsolt Péter elemez – A békemenet kormányt mentett

Róna Péter megállapítása – „a békemenet kormányt mentett” – a 168 órának tett interjúban nem utolsó sorban Bayer Zsolt kommentárja-cikke miatt komolyabb hullámokat vetett. Csak a miheztartás végett, Róna más megnyilatkozásaiból kiderül hogyan is képzeli a Nyugat a kormány buktatását: nehéz gazdasági helyzetet teremt, minek következtében a nép elzavarja vezetőit. Azaz nem szovjet gyarmatosító mintára kell elképzelnünk a mechanizmust, ahol az elvtársak kimondják, itt meg végrehajtja a párt, mert mást nem is tehet.

A demokráciában a nép dönt, és ha követni akarják Orbán Viktort, akkor nem lehet csődbe vitellel sem eltávolítani a miniszterelnököt, pláne nem a csőd fenyegetésével, ennek következtében az intézkedéseknek sincs sok értelme, ami a csőd felé lavírozná hajónk.

(De ezeket a gondolatokat jóval korábban Róna 168 órának adott interjúja előtt, Havas Henrikkel való beszélgetésemben is elmondtam, valamint azt is, hogy a békemenet feltehetően megváltoztatja a Nyugat stratégiáját.)

Szóval Róna gondolatában semmi rendkívüli nincs, nincs ebben semmi váratlan, avagy Nyugatot leleplező, valamiféle áldemokráciát kimondó. s arra sem ad alapot, hogy egyenlőségjelet tehessünk a kommunista rendszer és a mostani közé. Függések, perifériák, gazdasági kényszerítések politikai okokból persze vannak. A demokrácia nem a mennyország, de ahogy arra az időskori Kant is rájött, nem is lehet a kategorikus imperativusz alapján cselekedni egy olyan környezetben, ahol más sem cselekszik úgy.

Vagyis egyetlen autokratikus rendszert sem lehetne jobb belátásra téríteni szép szóval, ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a demokratikus rendszer gyarmattartó, s pláne azt, hogy ilyen kommunikációs üzenetekkel megkedveltethetjük magunkat. Bár ezt senki sem állítja, de nem is gondolkodunk el a negatív imázs következményein.

A Nyugatot gyarmattartó módon megjeleníteni maximum a belső kommunikáció szempontjából lehet eredményes, de még itt is óvatosságra intenék mindenkit, mert ha egy ilyen képpel becsapjuk magunkat, akkor az igazság itt is visszaüthet. A nyugati negatív visszhang azonnal megvan, az nem is kérdés. Akiket ilyesmivel vádlunk, az csak szomorúan legyint, igazságtalannak tart, és bosszús lesz, szeretni sem fog, civilizáltnak sem fog tartani, „rémes egy nép ez a magyar” mondja.