Hírhatártól levélözön IV. – Válasz Rosenberg Tamásnak

Hat oldalas (!) levelet kaptunk a tulajdonostól, melyben felszólít minket korábbi levele törlésére. (Levélözön II-ben volt elérhető.) Megtörtént. Azt hittük örül, hogy ha kifogásai és tájékoztatása saját szavai szerint kerülnek nyilvánosságra. Felszólít a logó levételére, mert nem a megfelelő külsejűt használtuk. Nem szándékosan nem a megfelelőt használtuk, de nincs akadálya a levételének.

Kérte, hogy tegyük közzé az alábbi szövegrészt, mert csak ebből értheti meg a nyilvánosság milyen kapcsolatban voltak Szalontai Boldizsárral. Ennek sem látjuk semmi akadályát, s ha a képviselő úr el akarja mondani szerinte milyen volt ez a kapcsolat, azt is hasonlóképp közzé tudjuk tenni.

„A Hírhatár szerkesztősége Szalontai képviselő úrnak a civil levél megjelentetése után kétszer, vele való interjú készítésével is válaszadási lehetőséget adott, mely interjúkat meg is jelentettük. A képviselő úr az interjúk során semmi konkrét dolgot megnevezni nem kívánt, amit kifogásolt volna az általunk megjelentetett civil levélben. Majd a képviselő úr írásbeli megkeresését nem állt módunkban megjelentetni, még ha erre korábban ígéretet is tettünk, annak a cikkünkkel nem releváns válaszai, továbbá tartalmi terjedelme okán, hogy mégis megjelentethessük oldalunkon immár harmadik véleményét is, sajtóközlemény kiadására kértük őt, amit a mai napig nem kaptunk meg. A Hírhatár tehát nem vét, és nem vétett médiaetikai hibát. Rosenberg Tamás – Hírhatár Lapcsoport”

Kérte végül, hogy az ÉVÉ honlapján az alábbiakat közölje:

„A Hírhatár hozzánk küldött helyreigazítás iránti kérelme egy udvarias levél, tulajdonképpen nem felszólítás, és arra nem oktat ki minket, hogy tegyük azt, amit ő maga sem kellett, hogy megtegyen. Vagyis, a Hírhatár csak helyreigazítást kér, korábbi pontatlan félrevezető állításunkkal kapcsolatban,- hogy közöljük releváns észrevételüket.” lsd.: korábbi cikkünk: elején, „ Miért csinálja ezt a Veresegyházi Hírhatár?”
Továbbá, ezúton visszavonjuk „Nem tudjuk, mi végre ez a magas lovon ülő stílus.” a Hírhatár tulajdonosának személyét sértő megjegyzésünket, ami alkalmas volt személyét ledegradálni.

Nem egészen értjük miért akarja Rosenberg Tamás a Hírhatár Lapcsoport tulajdonosa a véleményünket visszavonatni, hiszen ez a véleményünk alakult ki. Attól még, ha megijednénk, és ezeket a szavakat mondanánk, még nem változna meg a véleményünk. A véleményünk egyébként akkor változna meg, ha a tényekről folyna a polémia, nevezetesen, hogy az 50 és 100 e Ft-ot meghaladó önkormányzatnak tartozók szégyenlistára kerüléséről ki mit gondol. Mi pl. ezt.

A tények világához tartozik az is, hogy erről a fontos kérdésről gondolatok akár a Hírhatáron, akár másutt megjelenhetnek-e. Szerintünk a Hírhatáron nem jelenhettek meg, Rosenberg Tamás úr pedig ahelyett, hogy ezt pótolta volna, valami egészen mással foglalkozik.

Megjelent egy írás Tóth Anna tollából, amely az önkormányzat rendeletét igen komolyan kifogásolta. Ez után megjelent egy reakció, amelyben Szalontai képviselő úr azt közli, hogy válaszolni fog a felvetett problémákra, de sem ő sem más megkérdezett (köztük például az ÉVE elnöke által adott interjú, melyre Tóth Anna cikke után került sor) nem kerültek nyilvánosságra. Valamiért a szerkesztőség leállította a vitát, miközben beharangozta. Hát ez a médiaetikai vétségek iskolapéldája.

A „magas lovon ülés” mint minősítés verbálisan nem durva, ha Rosenberg urat sérti, az csak azért van, mert igaz. Nekünk a hat oldalas leveléből – melynek nyilvánosságra hozatalát egyébként személyiségi jogaira hivatkozva megtiltotta (?)- ez a vélekedésünk folyamatos megerősítést nyer. Mi végre ír nekünk Rosenberg Tamás a Hírhatár Lapcsoport tulajdonosa magánleveleket?

Továbbra is arra kérjük tisztelettel őt és a Hírhatár Lapcsoport független szerkesztőit, térjenek vissza az alap problémához, a vita érdemi részéhez, közöljék a pro és kontra hozzászólásokat, hogy Veresegyház megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást.