„Bűnös, de nem fogják elítélni”

Az ÉVE sokat beszélgetett Pásztor Béla várható ítéletéről, Arra jutottunk, hogy valószínű fel fogják menteni, noha bűnösnek gondoltuk. Az ügyészség fellebbezett, tehát a dolog folytatódik, és hogy legközelebb mi történik azt nem tudjuk, de a mostani kimenetet nem véletlen találtuk el.

A bíróság ugyanis engedélyezett – mit engedélyezett megrendelt! – egy olyan kutatást, mely Pásztor Béla és Somody közti ügyletek szélesebb mezejét vizsgálhatta. A kötbérügyet és a Missziót együtt. Ennek pénzben kifejezhető végeredménye pozitív, és minden bizonnyal ezért nem is talált várost megkárosító bizonyítékot.

Mi láttuk a per folyamán ennek a hibának a belépését, és ezért jósoltunk sikeresen. A következő tárgyalásokon a vád két irányba mozdulhat el: vagy azt mondja, hogy a Misszió és a kötbérügy nem vonható össze, vagy azt, hogy Somody és Pásztor még sokkal szélesebb együttműködését kell kideríteni. Bármelyik utat elfogadja a bíró, már sokkal nehezebb helyzetbe lesz a védelem.

Az ÉVE nem bíróság, ezért a Somody-Pásztor kapcsolat – nem is annyira gazdasági, mint inkább emberi, politikai jellegére fókuszál, és ezt tartja erkölcstelennek. A város érdeke az lett volna, hogy a nagyvállalkozó és a politikus kapcsolata jó maradjon. Ismereteink azt mutatják, hogy ez a kapcsolat Pásztor Béla miatt romlott meg, ezért véljük úgy, hogy a városvezető erkölcsileg kifogásolható, hiszen elüldözött valakit, aki míg it volt csupa jót tett ennek a közösségnek.

Jogi érzékünk pedig azt diktálja, hogy teljesen fölösleges a jogállam, ha minden szabályt áthágva átláthatatlan tranzakciókat engedünk meg vállalkozók és politikai vezetők közt. Márpedig a Somody-Pásztor ügyletek a nyilvánosság számára teljesen átláthatatlanok voltak. Ezt a vádlott sem tagadta.