Gyorsulnak az események

Fellegi Tamás (Szabó Bernadett fotója mindent elárul) bejelentette, hogy elfogadnánk a szigorú IMF megállapodást is. Selmeczi Gabriella szerint viszont újra támadás érte a forintot. Mindeközben a hazai bejelentőknél fontosabb mit tesz az Eu. Índít-e velünk szemben eljárást szerződésszegés miatt?

Az egyszer biztos, ha negatív hírek is vagyunk a nemzetközi sajtóban, hírek vagyunk. (ld. pl. ZDF-et amely magyarázza az alkotmányunk.) Mit is kezdhetnénk ezzel a hirtelen támadt negatív népszerűséggel? – Minden esetre tudomásul vehetnénk, hogy vége az alvásnak, hogy a dolgok tőlünk függnek, hogy nekünk kell eldönteni az Eu felé akarunk fordulni, vagy el akarunk távolodni tőlük.

Talán a nyugat ezért figyel ránk. Itt egy Eu-s ország, amely először tűnik olybá, hogy nem akar az Eu-hoz tartozni. Vagy mégis? – Ezt figyelik, ezért foglalkoznak velünk annyit.

De felfogható ez másképp is. Képzeljünk el két egymás felé száguldó autót. Az egyikben ül a magyar kormány, a másikban az Eu. Mi azt mondjuk, hogy a magunk autonóm világában azt teszünk amit csak akarunk. Ők meg azt, hogy ez nem így van, ha nem térünk észhez, kizárnak minket. Mindkét autó száguld egymás felé, de összeütközni nem akar egyik fél sem. Barroso azt szeretné, ha meghunyászkodnánk, és visszatérnénk vállalt szerződésbeli kötelezettségeinkhez, és az európai demokráciafelfogáshoz, valamint nem húzogatnánk többet a bankárok bajuszát, de talán fél a kizárásunktól is, nem hiányzik még egy precedens az Eu labilitására. De félünk mi is, mert mi sem tudjuk már van-e számunkra normális élet az Eu-n kívül. Most mintha ebben a gyáva nyúl játékban Fellegi Tamás félrerántotta volna a kormányt. Selmeczi viszont meg újra visszakormányzott.