A növekedés korlátai – „tobzódás a svédasztalnál”

 

Az Ökopolisz rendezvényén a budapesti Gödörben „a növekedés korlátai” címmel rendeztek estet. A három meghívott beszélgetése interaktív módon haladt előre, míg a végén beletorkollott a közös felismerésbe: süllyed a hajó mi meg a mentőcsónakok elkészítése helyett tülekedünk a svédasztalnál.

Miért is süllyed?
– Vida Gábor szerint (biológus): biológiai diverzitás ha egy küszöb alá csökken felborul az ökoszisztéma, és az embernek annyi. „Mentsük meg a Földet” mozgalom helyett magunkat kéne megmenteni, mert utánunk a Föld újjáéled úgyis.
– Boda Zsolt szerint (közgazdasági oldalról): A növekedés a probléma. Egy véges erőforrású környezetben nem lehet a végtelenségig növekedni. A növekedés kényszer oka, hogy a hatékonyság fejlesztése miatt kevesebb munkaerőre van szükség, és a foglalkoztatást csak a növekedéssel lehet megtartani.
– Hetesi Zsolt szerint (fizikus) Nem megoldás az alternatív életmód kifejlesztése sem amíg mellette párhuzamosan működik a hagyományos, mert az alternatív a másikból kiegészítve nyeri a szükséges erőforrásokat. Ha te megtakarítasz energiát, a másik örömmel elfogyasztja.
Outputok:
1. Egy katasztrófa után az emberiség döntő többsége elpusztul, a maradék 1-másfél milliárd meg új rendszert épít fel.
2. Alternatív életminták kialakítása
3. Reformok sokaságával lassú áttérés a fenntartható módszerek felé
Nagyjából mindhárman megegyeztek abban, hogy az első output a legvalószínűbb. Marad a tülekedés a svédasztalnál.