II kerület időközi választás – az önálló LMP

 

Karácsony Gergely visszaesett a második fordulóban, és a Fidesz nyert. Lévai Katalin 30%-ot ért el. Ennyi a hír, ami Veresegyház számára azért tanulságos, mert az LMP ugyanezt a taktikát követte a II. kerüetben is, mint nálunk.

Kommunikációsan az LMP összefogás párti, taktikai okokból még a Jobbikkal is össze akar fogni például azért, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak. (Ezt egyébként helyesnek is tartjuk.) Gyakorlatban azonban többször láthatjuk a „hajrá egyedül” stratégiát, és senkivel sem állnak szóba.

Veresegyházon épp a Fidesszel és a civilekkel kellett volna összefognia, mert helyi szinten épp a Fidesz és a civilek képviselték a demokráciát, és Pásztor Béla az autokráciát. Szóval az LMP a szavak szintjén összefogás és demokrácia párti, a cselekvés szintjén viszont „hajrá egyedül” párti.

Hosszú távon ez a stratégia lehet sikeres, de morálisan fel is őrölheti őket a cselekvés és a kommunikáció ellentmondása. Rövid távon a választók büntették az LMP-t. Karácsony Gergelyt a II.kerületben épp úgy, ahogy Veresegházon Tatár Sándor polgármesterjelölti indulását.

Arról a hiteltelenséget fokozó magatartásról ne is beszéljünk, hogy Karácsony Gergely is belement abba a játékba, hogy országgyűlési képviselőként mamelukot játszott. Igazából valaki helyett indult, akiről nem tudni ki. Ezt tették a többiek is, Láng Zsolt Fidesz győztes sem tudja ki fogja betölteni a helyét a parlamentben. (?) E tekintetben egyformán elítélhetők. Épp ezért kellett volna valódi jelölttel indulni, legalább egy pártnak.

Nehéz a politikusok élete, de nem igaz az, hogy legalább egy nem adódik, aki észreveszi, lehet más is.