A Mézesvölgyi iskoláról hullanak a cserepek

 

Egy hónapja a Mézesvölgyi iskola uszodájának teraszra nyíló ajtóin A4-es sárga papíron az alábbi szövegezésű felirat jelent meg:

 

Kedves Vendégeink!

A tetőről cserepek hullanak.

Mindenki saját felelősségére

tartózkodik a napozón.

 

Ez több szempontból elgondolkodtató. Egyrészről valóban ilyen egyszerű a felelősség elhárítás? Másrészről normális az, hogy egy 8 éve átadott épületről hullanak a cserepek? Harmadrészről pedig, vajon tényleg csak az uszoda napozója veszélyeztettet, vagy a probléma az iskola cseréptetőzetének egészét érinti? Ez utóbbi esetben miért nincs máshol is figyelmeztetés, hogy az épületet megközelíteni is veszélyes?

 

Július legvégén már lehetett látni munkást a napozó feletti tetőn javítgatni. Megtudtuk, hogy a probléma oka a cserepek felfagyása. Tehát nem csak a napozó feletti részről van szó.

 

Eszünkbe jut az is, hogy 2010 áprilisában az iskola északnyugati bástyájánál repedés keletkezett, a szakértői vizsgálat megállapítása szerint „a saroképület északi-északnyugati irányba megbillent”. Az alap megerősítése (amit csak 2010 ősszén végeztek el speciális Jet Grounting eljárással) kb. 20 millió Ft-tal terhelte a város költségvetését.

 

Most vajon a teljes tető javítását befejezik iskolakezdésig?

 

Hogy van az, hogy a cserepek felfagyhatnak és lehullhatnak az után, hogy néhány éve már garanciálisan javítva lettek? Hányad osztályú cserepet vásároltak, illetve hányad osztályút szállítottak le? Hol van az önkormányzat, az építési hatóság felelőssége – különösen arra tekintettel, hogy az iskola kétszer annyiba került, mint ahogy eredetileg tervezve volt.

 

Óhatatlanul felmerül bennünk a gondolat, hogy ez összefüggésben lehet azzal, amit a polgármester – a saját kifejezésével – úgy fogalmaz, hogy „a pénzzel játszani kell”. Van aki jól tud játszani a pénzzel, de van aki emiatt garancia nélkül építi meg az utakat, veszélyes üzemeket akar a lakosság nyakába telepíteni, gyanús építési vállalkozóknak csorgat ki soha vissza nem fizetett pénzeket, és cserepeket hullat gyerekeink fejére.