Idősek bajban Veresegyházon

Nem az Őszikék idősek otthona az első és az utolsó, amely óriási tartozást felhalmozva becsődölt. Magánvállalkozásként az önkormányzatnak elvben semmi köze hozzá, ha csak az nem, hogy sok környéken élő – protekcióval nem rendelkező, mert akkor a város által fenntartott otthonban lenne – idős benntlakó sorsa vált bizonytalanná.

Az Őszikék Idősek Otthonánk vezetése eddig még semmit írásban ki nem adott. Nem értesített egyetlen rokont sem, miközben az otthonba került idősek közül bizonyára nem egy odaadta mindenét, s hónapról-hónapra befizeti nyugdíja nagy részét, vagy egészét.

Levél helyett a hozzátartozók listát kaptak, hogy hol vannak még magán otthonok, ahová nyilván újabb befizetés ellenében elhelyezhetik az idős embereket. (60 napot kaptak.) Semmi nem garantálja, hogy a történet nem kezdődik előről, mert az állam nem felügyeli rendesen az otthonok költségvetését.

Néhány idős ember a kényszer miatt talán jól jár, megfiatalodik, s visszakerül családjához. Mások rosszabbul, mert nem kívánják őket haza, vagy mert az utcára kerülést Pestmegye úgy oldja meg, hogy a megyei fenntartású otthonokban szórja szét őket. Ki tudja milyen körülmények közé kerülnek azok, akik végigdolgozták életüket, felnevelték gyerekeiket, majd saját maradék vagyonukat, házukat eladták. Most már kiszolgáltatottak.

A rendszerváltás óta mi magyarok mostanában kezdünk ráébredni arra, hogy az állam nem jóléti intézmény. Nem magától értetődő, hogy átvállalja a magánvállalkozók veszteseinek gondjait. Nem teszi ezt a frankhitelesekkel sem, de teszi ezt az idősekkel. Ha Latin-Amerika lennénk nem tenné. Tudatosítani a bajban ezt is érdemes, mert a városvezetés mögött működik még egy háló, ha mégoly szakadozott is, s ami miatt Magyarország még mindig olyan helynek számít, ahová többen jönnének, mint ahányan elmennének. Ideje volna ugyanakkor az idősek otthonának nem csak önkormányzati, megyei, de magánintézményeinek átvilágítása is, hogy tudjuk az Őszikék esete egyedi, vagy valami komolyabb baj előtt állunk.

Szociológiai szempontból mindenképp, mert öregszik a társadalom, de gazdasági szempontból???