Ecuador dollárra tért

2008-ban feladta nemzeti valutáját Ecuador. A következmények: a lakosság 10%-a elment, főként a képzettebbek. A kereskedelem pangani kezdett, az emberek életszínvonala 40%-al csökkent. Minderről az m2-n volt látható egy film Ld. erről itt.

Mindebből nem az következik, hogy az Eu-ra való áttérés veszélyes, sem az, hogy dollárra kell áttérnünk nekünk is. A dolog bonyolultabb. Tény azonban, hogy a hazájukat elhagyók és külfödön dolgozók küldik haza a pénzt, és ez tartja őket életben. (Láttunk ilyet, 90-es években lengyelek, aztán most a románok, reméljük mi nem jutunk ilyes sorsra.) Tény az is, hogy a szakképzett emberek elvándorlása Ecuadorban gondot okoz (nálunk is alakul ilyesmi az orvosok esetében.) Tény az is, hogy náluk az állam nem óhajtja enyhíteni a társadalmi egyenlőtlenségeket, ami a 40%-os életszínvonalcsökkenés miatt társadalmi feszültségekhez vezet, nálunk meg erős a szociális állami szerepvállalás, és várhatóan erősödni is fog. Tény, hogy Ecuador azért van bajban, mert körülöttük a többiek megtartották nemzeti valutájukat, és védik belső piacaikat (nálunk az Eu-ra való áttérés ennél sokkal átgondoltabban ment végbe.)

Tény, hogy nincs egyszerű dolga a Fidesz-kormánynak sem, mert az eladósodást és a gazdasági csődöt mindenképp el kell kerülni. Tény, hogy Ecuadorban nincs olyan polgármester, aki azzal dicsekedne, hogy ővé a legeladósodottabb város a világon.