Testületi – aug. 17. – A Sumák

Az írás ha nem behívható, ld. itt.

A testület ha neccesen is, de megint visszadobta a város számára előnytelen, ám a polgármester személyes érdekei miatt erőltetett telekvásárlást. (A testületi ülés előtt írtunk egy tényfeltárót a vásárlás lehetséges okáról. Ld. itt.) Somody Imre láthatja, hogy pénzéhez a (Misszió önkormányzati eladásából őt illető részhez) nem juthat hozzá, mert Pásztor Béla nem ura már a helyzetnek. Talán nem sokon múlik,de néhány olyan képviselőn igen, akik ha hezitálnak is, a lelkiismeretükre hallgatnak. Kiemelnénk Ella Attila hozzászólását, akit felháborított, hogy Pásztor Béla ilyen gátlástalanul Somody ügynöke. (Úgy emlékszünk ezt a kifejezést használta.)

Az ő egyenességével – melyet egyre nagyobbra értékelünk – áll szemben a „Sumák”.

Többféle karakter van a testületben. Ott van pl a „Hat kuka„, akikkel már réges-régen de foglalkoztunk, s akiknek személyisége magánéletben nem tudjuk milyen, de itt a testületben kukák. (Egyikőjük kőzülük megszólalt, és azzal érvelt, hogy azért jó befektetés a telekvásárlás Somodytól 100 millió felett, mert a közelben fúrják amúgy is a következő termálkutat. És akkor mi van – kérdezhetnénk. Kicsit gyenge érv, mert a vizet a gyárakhoz vezetik, azaz semmiféle előkészítése nincs a területnek arra, hogy ott épp fürdő létesüljön. Ettől még persze lehet majd az, de itt már senki se vette komolyan, hogy a szándék turizmusfejlesztés, így az érv üresen kongot, hamisan csengett, reakciót sem váltott ki.)

A hat kukát már ismerjük, ismerjük és beszélünk a többi szereplőről is, de a Sumákról sosem. A Sumák titka épp az, hogy észrevehetetlen, hogy jelenléte szót sem érdemel, miközben mégiscsak kulcsszereplő. Ritkán beszél, nem buta, és különösképp kiszámíthatatlan. Nem lehet a lelkére hatni (amivel mi próbálkozunk már három éve, hogy legyenek korrektebbek és elvszerűbbek a képviselők), Van akinél ezek a nyilvánosságban különönösképp fontos szempontok hatnak is, a Sumákról lepereg. Ez az írásunk se érdekli majd, nem is fog tudni róla.

A kukáknál lehet tudni, hogy mindegy mi hangzik el, azt a gombot nyomják, amit Pásztor Béla kér tőlük. Valóban nincs miért beszélniük. De a Sumák kiszámíthatatlan, és nem azért nem beszél, mert nem tudna ha akarna, vagy nem volna veleje, hanem azért, mert ő a „ne dumálj lőjj!”-elvet vallja. Amúgy testületi ülésekre is minek járni – gondolhatja. S ezért is különösen fontos odafigyelnünk, ha valamelyiken ott van, mert az ritkán véletlen. Különösen nem lehet véletlen akkor, amikör összesen egy-két nappal korábban tudhatják csak meg a képviselők, hogy rendkívüli testület lesz. A Sumák ugyanis kényelmes ember is, szinte már azt mondhatnánk lusta, de ez alighanem igazságtalan állítás volna, mert hogy volna már lusta amikor kell hihetetlen felpörög.

A név szerinti szavazás előtt az ember megpróbálja kitalálni, hogy ki miként fog szavazni. S nagyjából az előzetesek alapján lehet sejteni ki hogy fog. Van akinél azt lehet tudni, hogy megszólalásaival ellentétesen. A Sumáknál azonban se a BD ügy végszavazásánál, sem pedig most nem lehetett kiszámítani. Akkor a BD létrehozása mellett, most pedig a telekvásárlás mellett szavazott. (Egyébként épp ellentétesen, mint amit tippelt volna e sorok írója.) A Sumák már csak ilyen, kiszámíthatatlannak kiszámíthatatlan. S valaki még Pásztor Bélát vádolta meg Somody ügynökeként? Ej kérem szépen, tessenek már kicsit jobban körülnézni.