Progresszív Intézet elemez – önkormányzati sorrend

Önkormányzatok összehasonlítását végzi az intézet ld itt., méghozzá az eladósodottság, az átláthatóság, szociális ráfordítások és fejlesztések figyelembe vételével. Ezek ugyan még akkor is elnagyolt adatok, ha mondjuk egy főre vetíti az eladósodást, vagy több mindent vizsgál szociális témában (pl. bérlakás, sport), mert hisz eladósodhat valaki átmenetileg is, s egy felfelé menő pályára kerül, és úgy is, hogy vége van neki, mint a botnak. A fejlesztéseknél sem mindegy, hogy azok fölösleges presztízsberuházásra (főtér), vagy nélkülözhetetlenre (pl. iskola) költ, s az sem, hogy a fejlesztés valami lemaradást pótol (földutak), vagy magasabb szintű élményt nyújt (esztétikait, tudományost).

Mindezen szakmai kritikák ellenére az írás egészen remek, használható önkormányzati teljesítmények durva összevetésére. Sajnálatos módon Veresegyház hiányzik belőle (de más agglomerációs település is), pedig ez egy speciális térség, hiszen az ipart ide dobja ki a főváros, de a szennyet (ami nem jó), és sok energiával teli fiatalt is (ami jó). Bár a népességnövekedésnek is volnának ésszerű korlátai.

Vajon átláthatóságban, azaz a közérdekű adatok közzétételében milyen helyet foglalnánk el? – A tanulmány érdekes következtetése, hogy akár az MSZP, akár a FIDESZ vezette önkormányzatok jóval jobban teljesítenek, mint a párton kívüliek. S azért – keresik a szerzők a magyarázatot -, mert a mögöttük lévő párt számára lehet kínos, ha titkolóznak, míg a párton kívüli vezetőt nem szorítja a hátországa. Ez különösen igaz Veresegyházra, a polgármester párton kívülisége az adatok visszatartásának „nagymesterévé” tette. A helyzet csak az új jegyző megjelenésekor javult.

Az eladósodottsághoz is néhány észrevétel: A tanulmány adatai alapján kiszámoltuk, hogy Békéscsabával megegyező az eladósodottságunk, igaz azonban, hogy ott négyszer többen laknak. A szégyenpadra ültetett város Pécs, de még Pécset is fele annyi az egy főre eső eladósodottság, mint nálunk. Hódmezővásárhellyel állunk rossz értelemben versenyben.