Veresi szenyvíztóról a Rikkancsban

A Rikkancs (térségi civil magazinnak) a fenti szarvasbogár van a címlapján. Alighanem a választások birkózásaira utal. Ebben a számban nyilatkozik Pásztor Béla a szenyvíztavunkról is. A lap nem kommentálja ezeket az elképesztő mondatokat: „Ez a tó a tisztított víz locsolóterületén jött létre, nem a szenyvíz kivezetéséből keletkezett. A tisztított vizet azért nem akarjuk közvetlenül a patakba ereszteni, mert nyáridőben fürdenek a tavakban./…/”(Rikkancs, 2010/3. 4.o.)

Tehát van egy szenyvíztavunk. Hogy jut el egy település addig, hogy a szenyvizét ki kelljen ereszteni valahová? – Hát Veresegyház úgy jutott el idáig, hogy a rendelkezésre álló környező településekből, önerőből és pályázatból befolyt pénzről valamiképp nem tudott elszámolni, nem készült el belőle a tisztító, ezért csak ideiglenes működési engedélyt kapott, meg egy bírósági végzést, hogy tartozik Szadának.

Barátainkkal megbeszéltük már, hogy micsoda átverés lett abból, hogy az emberek rákötötték magukat a csatornára. Ld. videót. Mindenki, aki abban a hitben volt és van, hogy ilyenformán civilizált megoldáshoz csatlakozott, valójában kárt okoz, mert koncentrált helyre juttatja a szenyvizét, ráadásul a tavak közelébe. Olyan ez, mint amikor fizetünk a szelektíves gyűjtésért, amit aztán összeöntenek a többivel: ez pedig átverés.

Mit jelent az a mondat, hogy a „tisztított vizet nem vezetjük a patakba”? – Hát azt, hogy a víz nem tisztított, másként miért ne vezetnénk? Pontosabban – egészítsük most ki Pásztor Béla szavait – időnként tisztított, időnként pedig nem, attól függően, hogy mennyi szenyvíz érkezik. Olykor van túlfolyás, leginkább minden nap az esti órákban, amikor hazamennek tisztálkodni a lakosok. A túlfolyás a rendszerben azt jelenti, hogy egy az egyben megy a fekália tovább, s ez már ezekszerint egy tavat képzett.

S végezetül – de ez már tényleg csak kekeckedés a részünkről – ha nem fürödnének nyáridőben akkor a patakba eresztené a szenyvizet Pásztor Béla? Lehet, itt csak szerencsétlenül fogalmazott, de azért nem hinnénk, hogy ő volna az a polgármester, akinek joga volna elmenni zöld konferencián (ld. itt.) magyarázni mit hogy kell csinálni. Ha nem létezik Magyarországon polgármester, aki környezettudatosabb nála, akkor elég siralmas országban élünk (gondoljunk még az iszaplepakolására, vagy az inert hulladék lerakatására, mely miatt Veresegyházát a környezetvédelmi hatóság 13 millió Ft-ra büntette. Az ejárást a polgármester bírósági szakszba vitte át. Ld. itt)

A lap beszerezhető:

Település

Őrbottyán Marcsek Élelmiszer Bolt

Favorit Állateledel a Harangöntödénél

Gazdabolt

Napfény kisáruház

Fapuma étterem

Madarász Élelmiszer Bolt

Orbán Kisáruház (Papír, játék, ajándék, cserépkályha)

Nioka műanyag a körforgalomnál

Virágház a Rátót felé vezető úton

Rév 4 feték bolt az AVIA kúttal szemben

Mezei CBA *

Csuri Csemege *

Húsbolt ABC Honi

 

Veresegyház Díszállat Bolt a vasúti átjáró előtt

Gazdabolt

Háromsitz élelmiszer a Rendőrségnél

Szivárvány Papír

Vargabetű

Paletta (Mézesvölgyi iskolánál)

Sisi Csemege

Mosoly Bababolt

G-Márk (Fő végi élelmiszer)

Veresi Könyvesbolt

Cerka Papírbolt

Reál Pont Szt. László u.

Diána Kertészet

Vénusz Virágbolt

 

Erdőkertes Írisz virágbolt

Zöldrádió

Kertes 2007

Csapó Krisztina virágbolt a CBA előtti üzletsoron

Autósbolt fent a kanyarban

Andi Csemege *

 

Szada Lila Vendéglő, Dózsa Gy. u. 60.

Jo & Fa József A. u. 2.

Legant Elektro Szaküzlet Székely Bertalan 79.

 

Vácrátót Fröcsi Market *

Coop ABC

Zöldség-Gyümölcs Alkotmány 68.

ARI vegyesbolt *

 

Váchartyán Skorpion

Coop Élelmiszer

Reál Pont

 

Csomád Reál Pont

Coop *

 

Váckisújfalu Bolt (egy van a faluban)

 

* A Richi Hír által terített üzlet. Ők sokkal több boltba terítettek, de a listát még nem kaptuk meg tőlük.