Testületi – július 29.

Rendkívüli testületi ülés volt. A Veres Metál vásárlási szándéka körül bontakozott ki csak polémia. Az általunk felvetett problémák egy része megjelent. Ilyen, hogy talán mégse kéne hagyni, hogy veszélyes hulladékot is befogadjon, mert ahhoz túl közel van a lakóházakhoz. Gáncs Gábor szerint akkor távolabbi helyet kéne kijelölni. A másik, hogy jó volna, ha az iparűzési adója egy részét legalább ide fizetné, s hogy ezért még lobbizzon a polgármester úr.

Mindez rendben is van, megszavazták, hogy veszélyes anyagokat ne fogadhasson. Pásztor Béla közbevetett előadását meg kell majd hallgatniuk a Tavirózsa Rádióban, mert ennél jóval kevesebb is elég volna, hogy valaki polgármesteri alkalmatlanságáról tájékoztassa az őt megfigyelőt. A kis elemek gyűjtését összekeverte a veszélyes anyagokat gyűjtő telephellyel, annak meg kifejezetten örült, hogy ez a városon belül van. Ha valaki fel tud mutatni az ország bármely pontján még egy olyan polgármestert aki ilyeneket mond, kérem jelezze az ÉVÉ-nek. Ezek egyedülálló butaságok voltak, mint amilyen egyedülálló a város eladósodottsága.

De komolyra fordítva, mi arra tippelünk, hogy nagy mennyiségű fémhulladék szállítás lesz itt. Mivel nem nézték meg ez milyen forgalomnövekedéssel jár, nem tudjuk milyen kellemetlenséget fog okozni az amúgy is zsúfolttá váló veresi közlekedésben. Nem nézték meg, hogy a víz természetes lefolyása épp ezen a területen megy át (valamikor a helyen lápos rész volt), nem nézték, hogy mivel nem ide van bejelentve a cég sok haszna a városnak nem lesz belőle. Még azt se tudjuk, hogy az itteni emberek fémhulladékait bevihetik-e, mert senki sem tudta megmondani mit jelent a „nagykereskedés”. Ez ügyben a polgármesterrel értünk egyet, aki azt szerette volna, ha ilyen módon is üzemelhet a cég. Hogy mit szavaztak meg a képviselők, arról gyakorlatilag nincs tudomásuk/tudomásunk.

Korábban jeleztük, hogy az általunk talált cég nem budapesti, itt budapestiről volt szó, s azt is, hogy nem szerencsés választások előtt tíz évre szóló megállapodást kötni már, rövidebbet lehet.