Médiajövő Veresegyházon – bemutatkoztak a médiumok

Más településeken arról vitatkoznak, hogy miért nincs a falu lapjának szerkesztői bizottságában civil. Ld. pl. itt. Nálunk az a kérdés, hogy mi az a szerkesztői bizottság.

A szerkesztői bizottság nem feltétlenül szerkeszt, sőt. Aki szerkeszt, az a szerkesztőség. A bizottság feladata más, a lap irányának, méltóságának, hitelességének, önkontrolljának biztosítása. A település megbecsült emberei kerülhetnek egy ilyen bizottságba, akik hitelesek mindenki számára. Szerencsére Veresegyház bővelkedik médiaszemélyiségekben, de bármilyen közvetlen pártbeavatkozást csökkentő bizottságválasztási technikát ki lehet sütni. Többnyire azonban csak az olyan sikerül, amelyik politikai kiegyensúlyozottságot garantál.

Egy ilyen Veresi Krónika mögé felállított szerkesztői bizottság létrehozásában érdekelt a leköszönő és meggyengülő hatalom, de érdekelt az erős hatalom is, amelyik demokratikus elkötelezettségét kívánja demonstrálni. Nem érdekelt a hatalomba magát bebetonozott és bebetonozni szándékozó, vagyis az ország legtöbb önkormányzati lapja.

Veresegyházon felmerült egy új ötlet is, ha az önkormányzat nem toboroz szerkesztői bizottságot a lapjának, mi volna, ha ezt maga a főszerkesztő tenné meg?

A városban működő médiumok akkor működnek jól, ha van egy anyagi biztonságuk, és van egy politikától leválasztott irányításuk. Utóbbira való egy jól kiválasztott szerkesztői bizottság, előbbire pedig a város meghatározhat egy éves pénzkeretet, amelyet pl. két évenként megpályáztat, és eloszt.

Veresegyháznak jelen pillanatban van egy Tavirózsa Rádiója, egy VVTV-je, és egy Veresi Krónikája. A Veresi Krónika 360e Ft/hó költséget jelent, a VVTV 650e Ft/hó pénzt kér ahhoz, hogy eddig megismert műsorait továbbra is elkészítse, a Tavirózsa Rádió nem volt ott ezen a megbeszélésen, de egész biztos, ha volna egy korrekt finanszírozás, ők is benyújtanának egy pályázatot, és ki tudja még kik merülnének fel. A város médiahelyzetéről tartott megbeszélésről Ld. ZsoltBlog