Éve átvilágítás Veresegyházon – 8. rész

Szennyvíztisztító

A már kiépült szennyvízhálózat létesítésének és működtetésének költségei magasak a szennyvíztisztító szerencsétlenül megválasztott elhelyezése miatt, hiszen nem a vízgyűjtőterület legalacsonyabb pontjára helyezték, így átemelőknek kell oda juttatni. A szennyvíztisztító nem a terveknek megfelelően épült. A túlterhelése következtében létrejövő környezetterhelés miatt az önkormányzatnak fizetnie kell a büntetéseket, valamint a Szada számára elmaradt csatornaépítés bírósági ítélettel megállapított 300 milliós tartozását. Már 10 éve telepíteni kellett volna azt a – csak közel egy éve ültetett egyébként sikertörténetnek beállított – 22 hektár papírnyárt, amely azonban nem egy ligetes, szabadidő eltöltésére szolgáló erdő, hanem a tisztító-műhez tartozó, a lakosság elől elzárt véderdő, s ennek halogatása miatt is sok büntetést fizetett a város.

A szennyvíztisztító 4 milliárdos korszerűsítésére a legdrágább technológiát részesítették előnyben, melynek csak az önrésze 800 millió Ft, s azt a csatornadíjban áthárítják a lakosságra.

Feltétlenül olyan szennyvíztisztító kell, amely ivóvíz minőséget képes produkálni? Nem lett volna más technológia, más lehetőség, beleértve egy új tisztítónak a vízgyűjtő terület alján történő létesítését?

Miért van az, hogy nálunk majdnem 20%-kal magasabbak a csatornadíjak, mint Oroszlányban, ahol már működik az a szennyvíztisztító, amit Veresegyház még csak tervez?

Számszerűen, ott 293 Ft/m3 a lakossági fogyasztóknak (a nem lakosságiaknak 461), míg nálunk a lakossági 348 (a gazdálkodóké pedig 451 Ft/m3).