Szennyeződésveszély Veresegyházon?

Nem politikai jellegű támadást szándékozunk indítani Pásztor Béla Veresegyház polgármestere ellen, mikor azt állítjuk, lehetséges, hogy a legnagyobb bűnt követte el, amit egy várossal szemben el lehet követni. Emellett eltörpülnek a rendőrségi ügyek, melyek folyamatban vannak, és a gazdasági csődfelé kormányzás is, melyre utóbb még egy csőd esetén is azt fogják mondani egyesek, hogy milyen ügyes volt. Itt viszont nincs pardon, erre az „ügyetlenség” szó még a legelkötelezettebb hívei részéről is egyetértésre talál majd. Ne is foglalkozzunk vele, nézzük az aggasztó tényeket.

Nagyon úgy fest, hogy a város akkorára növekedett, hogy a szennyvízkiszivárgás a Pamut tó felé közelít. Miközben horribilis összegekért – mellesleg más állampolgárok támogatásával, hiszen Eu-s pénzekről van szó – mégiscsak elkezdődött úgy-ahogy az Öreg tó rehabilitálása, közben az Öreg tavat tápláló teljes vízrendszerünket az elfertőződés veszélye fenyegeti.

Természetesen azonnal méréseket kell végezni, az Önkormányzatnak a lakossági gyanút ki kell vizsgálni. Ha igazak a feltételezések, azonnal lépéseket kell tenni, ha nem, akkor meg minél előbb meg kell nyugtatni a közvéleményt.

Ami az aggodalomra okot ad, hogy olyan vizek jelentek meg kb 2-300 méterre az Ivacsok fölött, melyek eddig nem voltak. Ráadásul ahogy a fényképeken is látható, miközben fagy van, ezek a vizek olvadtak. Ráadásul pont ott növekszik, ahol amúgy az Öreg tó üllepítőjét komoly födmunkákkal létrehozták, vagyis itt megterhelték környezetre már ártalmas iszappal a talajt, majd kívülről újabb szennyeződés érkezik, ami már konkrétan – s most feltételezett módon – szűrt fekália.

Ha a lakossági feltételezés helytálló, akkor a jelenség magyarázata nem túl bonyolult. Egyrészt a növekedő város számára hiába telepítenek a szennyvíztúlfolyásra erdősávot, a víz továbbcsüroghat anélkül, hogy azt az erdő képes lenne megkötni. Különösen télen nem sokat köthet meg a növényzet. Másfelől az itt emelt földgátak elzárták az amúgy alattomosan elcsurgó szennyvíz folyását, és ezért gyülemlik most fel.

Még ha az aggodalomról ki is derül egy mérés során, hogy a most talált és növekvő víz valójában nem a szennyvíztúlfolyásából származik, a veszély akkor is adott, hiszen a szennyvízről köztudott, hogy túlfolyik a tisztítón, ezért is a víztisztítói beruházási előkészületek, és ezért is az erdőtelepítés. Egy városvezetéstől, melybe beleértendő nem csak a polgármester, hanem a testület is azt várják el a lakosok, hogy azokra az értékekere, amelyeket ők is úgy kaptak mikor beültek a székükbe vigyázzanak. Minden fejlesztés csak ez után jöhet. Egész biztos, hogy ezekkel az értékekkel rosszul sáfárkodtak, a kérdés viszont most az, hogy valóban nagy baj van-e? A házak felé közelítő víz a víztisztítóból jött, kiszivárgó szennyvíz, mely végisöpör az egész tórendszeren, ha nem állítják meg, vagy valami más? Most a tisztelt képvisleőktől erre várjuk a választ. Kérjük indítsák el a megfelelő hatósági bevizsgálásokat, és tájékoztassák a lakosságot. Észrevételeket ld. ZsoltBlog.