A tábla nem elég – Nyílt levél

Veresegyház, Széchenyi domb (Eötvös, Cserje, Árnyas, Baragödör, Wesselényi, Hegyalja, Csibaj, és becsatlakozó utcák)Tisztelt Polgármester Úr, Képviselőtestület, Lakók és Tisztelt Gépjárművezetők !

Jelen levelünk egy évek óta fennálló, több fórumon jelzett probléma megoldására irányuló kérelem, mely állapot nem csak a felsorolt utcákban lakó, hanem a környéken élő családok problémája is, akik nap, mint nap óvodába, iskolába viszik gyermekeiket, otthonaikba hazatérnek, dolgozni járnak, vendégeket fogadnak, akik gyalog, biciklivel, autóval stb. közlekednek.

Szeretnénk a jelenlegi állapotot egy helyzetleírással érzékeltetni. Az Eötvös, Cserje, Árnyas, Baragödör, Wesselényi, Hegyalja, Csibaj utcák forgalma az elmúlt 1- 1,5 évben jelentős mértékben megnőtt. Amit mi áldásként, és örömmel vettünk, hogy elkészült a Hegyalja utca aszfaltozása, lassan inkább hátrány, mint öröm. A személy- és teherautó (ez alatt a 3,5t feletti tehergépjárművek értendők) forgalom, amely az esetek többségében nem célforgalom, hanem átmenő forgalom (Erdőkertes, Vácegres, Galgamácsa felé-felől) jelentős veszélyforrást jelent az itt élőkre, hiszen az erre átmenő forgalomként közlekedő sofőrök nem veszik figyelembe sem a sebességkorlátozást, sem azt, hogy egy lakó övezeten, és nem egy forgalmas főúton közlekednek.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás 40 km/h-s korlátozás a Cserje, Wesselényi utcákban, ami a Wesselényi utca elejétől, a végéig érvényben van, a jelentős hosszú egyenes szakaszon is. A gépjárművezetők többsége ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyja, ha az előtte haladó autós esetleg betartaná a sebességkorlátozást, türelmetlenül és balesetveszélyesen előz, sokszor azt sem figyelembe véve, hogy bekanyarodási szándékát (saját házhoz, vendégségbe stb.) jelzi az előtte közlekedő. Nem ritka a 60-70 km/h-s sebességgel közlekedő az utcákban. Ezt a korábban a térségben traffipax-s ellenőrzést végző rendőrök is igazolhatják.

A nagy átmenő forgalommal jelentősen megnőtt az utcákban a balesetveszély, jelenleg „még csak” kis háziállatok és parkoló autók estek áldozatul a gyorshajtásnak. A nagy forgalom és gyorshajtás veszélyes reggel, délben és délután a Széchényi téri, Árnyas utcai óvodákba a gyermekeikkel az út szélén gyalog, kerékpárral közlekedő szülőkre és gyermekeikre, valamint az itt lakókra egyaránt. Előfordult már, hogy gyermekkel kerékpározva ránk dudáltak autósok, ez úgy gondoljuk minősíthetetlen különösen egy lakóövezetben/kertvárosi területen.

A nagy forgalommal jelentősen megnőtt a zaj, a por és a káros-anyag terhelés az utcákban, amely nagyon zavaró hétköznap és hétvégén egyaránt, szerintünk egy lakóövezeti/kertvárosi területen ez nem megengedhető. Úgy gondoljuk, hogy a város megnövekedett átmenő forgalmát nem egy lakóövezeti/kertvárosi területre kellene terelni, ezzel az ott élő helyi lakosságot zavarni és veszélyeztetni.

A fenti érveink alapján kérjük a tisztelt Gépjárművezetőket, hogy az érvényben lévő közlekedési szabályokat tartsák be, úgy közlekedjenek, ahogy azt a saját otthonuknál elvárják közlekedő társaiktól. Tudjuk a közút mindenkié, előnyeit szeretjük élvezni, de ezt a sebességhatárok betartásával, és a többi embertársunkra odafigyelve is megtehető.

Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt Képviselő Testületi Tagok, Tisztelt illetékes Hatóság, kérjük a térségükben fekvőrendőrök mielőbbi elhelyezését, melyre ígéretet már szóban kaptunk (legutóbb novemberben egy lakossági fórumon), reméljük ez az ígéret már nem csak ígéret marad, mert az itt élők türelme fogytán van. A legutóbbi fórumon történt egyeztetés után (Pásztor Béla polgármester úrral és Fehér István, Nemecz Lajos alpolgármester urakkal). Mi mint lakók elkezdtük a fekvőrendőrök lehetséges helyének meghatározását közlekedési szakértő igénybevételével. A fekvőrendőrök kihelyezése mellett kérjük a sebességkorlátozás és tehergépjármű forgalom mielőbbi szigorítását, korlátozását a teljes Széchenyi domb területére a következő közlekedési jelzőtáblák kihelyezésével:

30-as „Korlátozott sebességű övezet”

„Korlátozott forgalmú övezet (zóna)” a 3,5 tonna feletti tehergépjárművekre (természetesen kivéve célforgalomban közlekedő járművek pl. helyi építkezésekre árút szállítók)

Jelen levelünk egy figyelemfelhívás az illetékes hatóságok, gépjárművezetők és lakótársaink felé. Kérjük az illetékesek/választott döntéshozóink mielőbbi intézkedését, hiszen nem szeretnénk a hírműsorokban viszontlátni súlyos baleset miatt lakóhelyünket, amikor egyszerű eszközökkel tehetünk ez ellen.

Előre is köszönjük, hogy kérelmünket figyelembe véve intézkedéseiket megteszik.

 

Veresegyház, 2008. december

Köszönettel,

 

 

Eötvös, Cserje, Árnyas, Baragödör, Wesselényi, Hegyalja, Csibaj, és becsatlakozó utcák lakói