ÉVE átvilágítás Veresegyházon – 1. rész

A 2009-es közmeghallgatást meglehetősen antidemokratikusan és törvényellenesen kezelte Veresegyház önkormányzata. Talán átvilágító írásunk rettentette el őket. Az alábbiakban sorozatban közölt írást kapták meg időben a képviselők és a hivatal. A válaszokra továbbra is igényt tart a lakosság, mert azt megtagadva a városvezetés elveszítené legitimitását.

Költségvetés

A korábbi közmeghallgatás óta a város költségvetése romlott, a hitelállománya növekedett. Az önkormányzat már egy jó ideje a csőd felé halad pénzügyileg, amit már a könyvvizsgáló sem próbál palástolni. Szerinte a jövő évi költségvetés 2 milliárd forint forráshiányról indul.

Ezért különösen fontos a megfelelő tervezés, a működés és a fejlesztés területén a költséghatékonyság, a végrehajtásban pedig a pénzügyi fegyelem és költségvetési szigor.

Az önkormányzatnak – a törvényi előírások ellenére – nincs se ciklusterve, se koncepciója, se a hitelek visszafizetése forrásainak ütemezett finanszírozási terve, se fejlesztési koncepciója, de még publikus jövőképe sem.

Adósságállomány

2006-os választásokon 500 milliós adósság mellett tartotta a polgármester kezelhetőnek Veresegyház költségvetését.

Tavaly a hitelállomány 1,2 milliárddal nőtt, idén 1,4 milliárddal, és így mára eléri a 6,7 milliárdot.

Áprilisban a könyvvizsgáló világosan kijelentette, hogy tavaly az önkormányzati törvény 88. §-a által meghatározott hitelkorlátot túllépte a város, és ha így megy tovább, akkor idén is ez történik.

Veresegyház rossz adósként többnyire csak 22% kamattal jut már hitelhez a fejlesztések önrészeként. Jelenleg 750 millió hitel 22%-on, 240 millió Ft 18%-on kamatozik.

Gáncs Gábor pénzügyi bizottsági elnök helyesen jegyezte meg, hogy ha nem lenne ekkora a város hitelállománya, akkor az EU-s támogatások miatt az 5 milliárdos kötvény-kibocsátási képességgel 20 milliárdos fejlesztést lehetne véghezvinni. Így azonban a további fejlesztéshez a támogatáson felüli önrészt egyre nehezebb hitelből fedezni.

A Pénzügyi Bizottság határozatban megállapította, hogy a 2008-as költségvetés végrehajtása során a kitűzött célt – azaz, hogy a hitelállományt ne növeljék és, hogy a drága rövidlejáratú kölcsönöket kiváltsák olcsókra – nem sikerült teljesíteni. Úgy tűnik, ezt idén sem sikerül.

Jövőre hogyan fogja a város a kötvény utáni tőketörlesztést teljesíteni? Várhatóan mekkora adósságállományt hagy a jelenlegi testület a következőre?