Képviselőink válaszolták 2 – Fehér István

Az iparosodást azért támogatom, mert nincs más lehetősége a városnak.Kezdi Fehér István alpolgármester, a csonkási terület képviselője válaszát arra a levelünkre, melyet itt olvashatnak. Így folytatja:
A turizmus semmivel sem környezetbarátabb, mint egy üzem, vagy gyár, viszont a Veresegyházon lakók nagy része a normális munkarendben, azaz reggel elmegy dolgozni, este haza megy. A turizmus csak olyan helyen tud békében meglenni a lakóssággal, ahol ebből élnek. Esetleg kérdezd meg a Király Karcsit, mi a véleménye a Holdfényről. (Király Karcsi ÉVE tag – a szerk.)
Elolvastam az általad turizmusfejlesztési érveknek nevezett fogalmazást. Sajnos ismét rá kellett ébrednem, hogy csak fikciók, álmok vannak benne megfogalmazva, jókora rosszindulattal átitatva, de semmi konkrétumot nem tartalmaz.
Csak néhány „féreértésre” rávilágítva. A Pamut-tó horgásztó. Azt egy horgászegyesület bérli. Annak fenntartása, tisztántartása az egyesület feladata. Az emberek azért járnak oda, mert nem kell fizetni. Ha fizetősé tennénk az uszómester biztosítása mellett, a kutya sem menne oda. A kemping azért szünt meg mert elvileg oda szállóda épült volna, ami azóta sem valósult meg. Mi minden beruházót tárt karokkal várunk, csak hát nem jönnek.
Ma komoly beruházó nem gondolkodik turisztikai beruházásba, mert a legjobb esetben is évtizedek után kezd csak rentábilis lenni.
Egyébként bizony Veresegyház lakóssága munkásokból áll, össz-vissz, ha jól tudom kb. 5 család él csak a mezőgazdaságból. A veresi ember mindig is feljárt Budapestre dolgozni, mert helyben nem vagy csak kevés munkahely volt.
A Misszió egészségügyi létesítmény. A szolgáltatásait az OEP írja elő, fejkvóta alapján fizet, és természetesen a többlet munkát nem fizeti ki. Vagyis, a gyógyturizmus megint jól hangzik, csak hát utána kéne nézni, mivel jár. Ezért félünk az öregek otthonától is a Ligetekben, mert önkormányzati feladat az ottani majdani lakók ellátása is.
A VJJE-vel én nem fordultam szembe. A VJJE egy olyan egyesület, ahol kölcsönösen tiszteletben tartjuk a másik véleményét. Azok, akik ellenezték a BD-t, egyéni érintetség miatt tették, és nem a józan ész elve alapján.
Az ipari részt 2007.-ben lerendeztük, tiszteletbe tartva, és elfogadva a védősávot. Nem tartom korrektnek újból felmelegíteni ezt a témát. Ahogy én is tartom a szavam, remélem az ÉVE is fogja.
A semmiről lehet beszélni, fórumot tartani. (Itt arra a kérdésünkről van szó, hogy miért csak akkor akar helyi tájékoztatót tartani, amikor már kész tények elé állítja a lakosokat, mert a területet valaki megvette. A jogszabályok nem ezt az eljárásmenetet írják elő – a szerk.)
Én konkrétumokról vagyok hajlandó bárkivel beszélni, hisz akkor van értelme, Te nem így látod? Fantáziálni, rémképeket gyártani nincs értelme. Aki valóban fontosnak tartja Veresegyház sorsát, az megpróbál tenni érte, és nem pedig gátolni a fejlődését. Nem tudom miért hisztek ennyire a turizmusba?
Én semmiféle beruházót nem támogattam, ha jól emlékszem csak az ipari terület felosztásáról döntöttünk, nem? (Itt arra a renkivüli testületi ülésre utaltunk, melyben Pásztor Béla lefelé módosítatta a Kis réti területértékesítéshez az árakat az ismeretlen befektetőnél, aki cserébe nagyobb terület megvételét ígérte. A testület ehhez áldását adta – a szerk.)
Ha hiszed, ha nem, nem tudom ki lett volna a beruházó, de oly mindegy, mert ha nem jön, nincs miről beszélni. Ezért mondom, csak konkrétumokról van értelme beszélni.
Üdvözlettel:
Fehér István