Problémás hitelek aránya – NPL

 

A bankoknak hiteleiket törleszteni nem tudók hitelállományát elosztjuk a bankok  által kihelyezett összes pénzzel, és megkapjuk  a non-performing loan-t (NPL), azaz a nem teljesítő hitelek részarányát. Ahol az NPL 20-30% környékére emelkedett, ott bankválság volt. 1998-ban Ukrajnában pl. 68% volt az NPL. Egy Kárpátaljáról származó ma már Magyarországon élő ismerősöm elmesélése szerint a bankban lévő pénzeiket zárolták, majd amikor újra hozzányúlhattak, már teljesen elinflálódott, semmit sem ért. Az ország csődje tehát minden polgár megtakarított pénzének elvesztésével járt együtt.

A Napi Gazdaság mai cikke szerint a régió NPL-je igen rossz, és Latin-Amerikát idézi. Kár, hogy a cikk szerzői nem emelték ki  és nem értelmezték a magyar adatot, ami mégiscsak a legjobbak közé tartozik a térségben. Cseheknél és nálunk ugyanis maximum 5%-nál tetőzik.

A mi jó szereplésünk oka ebben a dimenzióban egyébként véleményem szerint az, hogy a bankjaink hitelkihelyezéseikben bizalmatlanok voltak az állampolgáraik irányában. (A bizalmatlanságról szóló előnyöket még kevesen kutatták, mert minden kutatónak a bizalom és a gazdasági siker összefüggésére állt rá az agya. Tanulmányomat erről az elméleti kérdésről ld. itt, a velem készült 20 perces interjú pedig a Kossuth Rádió, 2009.09.05-én szombaton, 16 órakor volt hallható.)