Kutyaszorító

Az ellenzéki napilap azt írja, hogy akik lakáshitelük fizetésében megszorultak, és áthidaló hitelt szeretnének kapni, azokat olyan feltételek elé állítják, melyeket ha teljesíteni tudnak nem is szorulnak áthidaló hitelre. Ezt nem tudjuk megítélni, de szó se róla, abszurditásával együtt vagy talán épp azért elég hihetően hangzik. Ha így van, az azt jelenti, hogy a kormány hiába hoz jószándékú törvényeket, azok megtörnek a bankok védőmechanizmusain.

A cikk mgszólaltatja Szili Katalint, a kormányszóvívőt és másokat amikor a 90 napnál régebb óta nem fizetők számát közli (1998 óta 32 ezren vannak). A válság tehát nincs múlóban, az adósok és kilakoltatottak száma nem csökken, hanem nő.

Csődkezeléshez pénzre is szükség volna, de jól tudjuk, hogy nálunk csak az államcsőd elkerülésére, azaz az állami kötelezettségek kifizetésére van meg a fedezet. Az is csak az IMF-től, és az is csak azzal a feltétellel ad, ha más megszorítások végbemennek, önkormányzatoknál, egészségügynél, és talán a törlesztőrészleteiket fizetni nem tudók ellenében is.