LIGETEK – csővezeték mentén akácerdő?

A Ligetekben a fák talán jótékonyan takarhatnák a furcsán magas új épületekből a többiek kertjébe hirtelen nyíló „belátást”. Településfejlesztési lazaság ez, mely megkeseríti az emberek életét, s aztán utólagos tűzoltó fusizós ötletekkel keresik a megoldást.

A felelősök ezekben a kérdésekben a nevükön nevezhetők: polgármester, aki nálunk a koncepciót szüli, mely leginkább úgy foglalható össze, hogy ne készüljön terv, és építhessen mindenki amit akar, feltéve, hogy vele meg tud egyezni. A második a Pestterv, amelyik kiszolgálja ezt az amatőr elvárást, aztán a főépítész, aki szakmai észrevételek nélkül helyesli, végül pedig az önkormányzati képviselők, akik megszavazzák. Súlyozni is lehet, hiszen a szakemberektől várható el több szakértelem, és itt az utolsó láncszem a város főépítésze.

 

 

 

Több probléma is megjelenik ebben a történetben, de foglalkozzunk csak a fákkal.

A fák telepítését a Pilisi Parkerdő végzi? Egy lakos várva a telepítést utánajárt, de a Pilisi Parkerdő munkatársa nem tudott erről. Később kiderült a számára, hogy az önkormányzat rendelte ezt meg egy alvállalkozótól. Most nem tudni, hogy a vállalkozó elvégzettnek tekinti-e a fatelepítést.

A lakos felhívta a figyelmet arra, hogy a területen csak foltokban találhatók fák, főleg ott, ahol a tulajok gazolnak, locsolják a csemetéket, de hát így – véleménye szerint – ebből aligha lesz erdő. A teljesen kiszáradt, porzó talajba hurkapálca méretű „csemetéket” szurkáltak 2008 tavaszán. A „fák” között a parlagfű rendezése, kaszálása, szántása többnyire késve, bejelentésre végzi az Önkormányzat.

Idézünk a panaszos leveléből:

„Alig több, mint egy éve lakom itt Veresen (mindig pesti – zuglói lokálpatrióta – voltam), de hát az önkormányzatról már most lesújtó véleményem alakult ki. Jól érzem, hogy itt valami helyi kiskirályság uralkodik és hozza az olyan döntések sorozatát, ami semmibe veszi az itteni lakosok érdekeit?”

Alighanem ugyanazon a tapasztaláson megy keresztül, amin az ÉVE is mikor megalakult, s amiért megalakult. Jól érzi, bár a régi jegyző cinikussága helyett a mostani előrelépés, ahogy reméljük a mi egyesületünk léte is az.

Bonus: ebből a magánvideoból látszik, hogy a Ligetek térsége eredetileg családi kertvárosi övezet, tehát aki ide költözött joggal egy ilyen irányt várhatott el a későbbiekben is: http://tevem.hu/video/176/::Veresegyhaz_Ligetek_2