Ökobiznisz – Galgahévíz

Legyen Veresegyház zöld kereskedelmi központ. Nem ökofalura gondolunk néhány házzal, melyre Galgahévízt találtuk példának, hanem ennél valami sokkal érdekesebbre, bár az is jó volna, ha ilyen jellegű házak is egységes arculattal megjelennének.

A gazdasági válságot a piac élénkítésével, megsegítésével orvosolják nyugaton. Nem tudni még mennyire tartják magukat az eredeti elképzeléshez, hogy ha már szektorokat kell támogatni olyanokat támogatnak majd, amely a jövő gazdaságosabb és átgondoltabb életmódját segíti. Ha annyi előnye volna a gazdasági válságnak, hogy az egészségesebb és fenntarthatóbb fejlődést támogató szektor kerülhetne előtérbe, már megérte. Ilyen például az energiatakarékos házak, fűtési technológiák, környezetkímélő autók stb. támogatása. Nyugaton esküdöznek, hogy csak ebbe a piacba akarnak nagy pénzeket ölni, hogy egy fenntartható fejlődésű világ szülessen újjá.

A kérdés most már csak az, hogyha mind a támogatások, mind a piac érdeklődése jól körülhatárolható irányba tart, mit tehetnénk Veresegyházon, hogy ebben a folyamatban jó pozíciókat szerezzük. Lehetnénk például zöld kereskedelmi központ. A terv kockázata, mint oly sok tervé, hogyha túl hamar akar valaki felszállni erre a vonatra gazdaságilag akár rosszul is járhat, hiszen az emberek érdeklődése még piaci szempontból nem mérhető, ha viszont túl későn, akkor meg lemaradunk erről is. Mi is van felírva erre az öko-vonatra?

Nagyjából a Galgahévízen megindult ökofalu-program az, amely inspirációt adhat, bár leutánzása helyett itt már mást javaslunk. Galgahévízen néhány értelmiségi-vállalkozó három lépésre bontotta a folyamatot. Elsőben a helyi mezőgazdaságot átalakították biogazdálkodássá, hogy legyen a településnek ipari alapja. Másodikban öko-házakat építettek, harmadikban pedig a beköltözőktől remélik, hogy részt vesznek a helyi gazdasági munkában és a zöld turizmus fejlesztésében.

A bio-házak építését melegen ajánlanánk Csiki-Bege úrnak, és más helyi vállalkozónak. Ha ugyanis a zöld kereskedelmi központ terv megvalósulna, volna érdeklődés is a helyi bio-házak iránt. Mondhatni a kereskedelmi központ vonzereje ingyen reklám volna az ilyen házak építőjének. S fordítva: ilyen házak, telepek léte is jól jönne a zöld ipar kibontakozásának.

Arról, hogy miként is kell kinéznie egy öko-falunak például a Galgahévízen folyó önellátó gazdálkodás elképzeléséből meríthetünk példát. De ahogy a középkorban nem pusztán a mezőgazdasági önellátás tartott el településeket, hanem a kereskedelem is, ugyanúgy ma is a globális világ öko-szegletének öko-kereskedelmi települései is létrejöhetnek. Mellesleg eláruljuk, mindig a kereskedő városok lettek a gazdagabbak.

Nem beszélnénk arról miként kell egy ökoházat felépíteni, ez legyen az építtetők kihívása, de annyit elárulunk, hogy a következő évtizedekben a hőszigetelés lesz az első, amivel szemben igen magas követelményeket fognak állítani, mert rendkívül fontossá válnak az energiával kapcsolatos kérdések. Inkább azon ötletelnénk még, hogy mivel is foglalkozhat egy öko-kereskedelmi központ. Nekünk ÉVÉ-seknek, akik a BD elüldözésében szerepet játszottunk, gyakran felteszik a kérdést, hogy jó-jó, de akkor mondjuk meg, mi legyen azon a Csonkás feletti területen. Ezt a területet már legnagyobb bánatunkra iparterületté nyilvánították, viszont nem gondoljuk, hogy csúnya üzemekkel kéne telerakni, ami aztán megfosztaná városunkat a vonzerejétől. Mert tisztasága és természet közelisége adja a vonzerejét. S van is már egy olyan projekt, amire öko-szemmel is büszkék lehetünk. Ez a projekt Pásztor Béla polgármester dicsőségét hirdeti, és nekünk nem az a bajunk a polgármesterrel, hogy nem talált ki néhány jó dolgot, hanem az, hogy nem talál ki Veresegyház számára egy egységes arculatot, amiben a legjobb lehetne, egyszóval nem képes kitalálni magát Veresegyházat. Az ide kapcsolódó remek projekt pedig a termálfűtés.

Mit is kéne tenni ahhoz, hogy öko-kereskedelmi központtá váljunk? Budapesten évente megtartanak egy-egy vásárt a BNV-n. Az egyik például a fűtésekről szól, ahol a legkülönbözőbb kazánoktól, a legújabb napelemekig láthatók a termékek. A mi ötletünk az, hogy a zöld termékek vására legyünk, ne a fűtéstechnikáké. A mi vásárunkon csak a zöld technológia terméke jelenjék meg, de abból mindenféle. A legkülönbözőbb gépészeti, mérnöki, építészeti, energiafelhasználási technikák vására lehetnénk. Először talán csak évi egy alkalomra sikerülne idehívni az iparágban tevékenykedőket, legközelebb viszont már állandó kereskedelmi területté is válhatnánk. Az ipari termékek mellett a mezőgazdasági know-how eladása is megtörténhet, és alighanem elférne néhány közismert bio-bolt is.

Az ötlet, mint minden ötlet járna hátránnyal, hiszen a területen a közlekedés megélénkülne, jönnének az eladni akarók, és a vevők. Ám az igazi telephelyük nem itt volna, ez csupán egy bemutató és kereskedelmi központ lenne. Veresegyház így nem iparosodna, hanem kereskedelmi központtá válhatna, méghozzá olyan területen, melyre minden lakója büszke lehetne. Persze építhetünk krematóriumot is, amiben a jelenlegi polgármester már kereste a kiutat.

Olvasnivaló: