Számok bűvöletében, avagy…

Néhány nappal ezelőtt gyorsjelentést tettünk fel honlapunkra Veresegyház 2008. első félévi költségvetési beszámolójáról. A mai nap Egyesületünk pótlólag megkapta a félévi mérlegéhez kapcsolódóan a hitelállomány analitikáját. Az analitikából látható, hogy a kötvénykibocsátásról szóló önkormányzati határozat nem lett teljes körűen végrehajtva, vagyis a kibocsátásból befolyt pénzből nem történt meg a kölcsönök visszafizetése teljes mértékben. Nem lett törlesztve a Takarékszövetkezet részére 260 millió forint, továbbá az Euro Development Kft részére 15 millió forint. Az analitika alátámasztja korábbi megállapításunkat, hogy az eladósodás rohamosan növekszik, mely növekedés 585 millió forint az első félévben. Erre a növekményre szóban megkaptuk az indoklást is.

Most egy kis szerepjáték következik két változatban. Egyik szereplő egy vezető, aki magyarázatot kért a növekményre, a másik egy tanácsadó, aki kapásból (kicsit meggondolatlanul) válaszol. Az első kérdésre a válasz a fentebb említett szóbeli indoklás (zölden, vastagon kiemelve).

 

Vezető: Ez a drasztikus hitelnövekedés meglepett, ezt nem láttam előre.

Tanácsadó: A költségvetésből, illetve a kötvénykibocsátás eredményéből ez látható volt. A költségvetésben a pályázati önrészre elkülönítettünk 500 millió forintot, és mivel 400 millióval kisebb összegben kelt el a kötvényállomány, hitelt kellett felvenni a pályázati önrészre, és a munkabér hitelt nem tudjuk nélkülözni.

Vezető: Ha jól tudom, idén még nem volt pályázatainkon eredményhirdetés, és így az önrészre sem fizettünk még ki semmilyen összeget.

Tanácsadó: Igen ez így van.

Vezető: Akkor jól gondolom, hogy a mérleg-jelentésben ennek az összegnek meg kell jelennie az eszközök között.

Tanácsadó: Öööööö, igen.

Vezető:Én azt lát om, hogy a beszámoló fordulónapján június 30-án mindössze 14 millió forint volt az Önkormányzat folyószámláján. Az adott kölcsönök, a hosszúlejáratra adott hitelek, és a pénzügyi befektetések között sem látom a hiányzó összeget. Hogy lehet ez.

Tanácsadó: Hát, úgy látom nem lett lekönyvelve.

Vezető: Én úgy látom, hogy a hiteleket teljes mértékben feléltük. Nem logikus az Ön állítása, hogy azért vegyünk fel hitelt, hogy a számlánkon csücsüljön a pénz bizonytalan ideig, és közben a kamatait is fizetjük. Köszönöm az eddigi tevékenységét, de a továbbiakban nem tartok igényt szolgálataira

Az első kérdésre egy másik válasz kicsit jobb megvilágításba helyezi a Tanácsadót a neve is más lett:

Vezető: Ez a drasztikus hitelnövekedés meglepett, ezt nem láttam előre.

Igazmondó: Sajnos a kiadásaink 6 %-kal meghaladják az előirányzat időarányos részét. Ennek oka a beruházásokra történ kifizetések nagy összege illetve, hogy az eredetileg az egész évre tervezett kamatkiadásokat a félévig elköltöttük. A bevételi oldalon sem jobb a helyzet. Az ingatlanértékesítés eredeti előirányzatának csak mintegy ötöde folyt be, ha nem vesszük fel a hiteleket, a város csődbe kerül.

Tájékoztatnom kell Önt, hogy a mérleg összeállításakor hibák történtek. Például a vevő és szállító állomány forgalma, és változása nem jelenik meg benne.

Vezető: Úgy látom, hogy az adósok és az adott rövid lejáratú kölcsönök állománya sem változott a fél év alatt. Lehetséges ez?

Igazmondó: Utánanézek.

Vezető: Mikorra lesznek meg a valós adatok?…..

Építő jellegű hozzászólás a Fórumon is megjelent…..

2008. szeptember 1. hanganyag egy; hanganyag 2.